Astăzi, 5 noiembrie 2023, în Republica Moldova se desfășoară alegeri locale generale în orașe (inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți), sate (comune) și raioane, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. În cadrul acestui scrutin vor fi aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești). Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se închid la ora 21:00.
În total, la 5 noiembrie 2023 vor fi aleși pentru un mandat de patru ani 898 de primari, 1 086 de consilieri în 34 de consilii raionale și municipale și 9 972 de consilieri în 896 de consilii orășenești și sătești. La alegerea consiliului local și a primarului nu participă alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședința temporară în localitatea respectivă.
Validarea alegerilor este condiționată de prezența la urne a cel puțin 1/4 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale din fiecare circumscripție. În cazul primarilor, este ales candidatul care a obținut, în primul tur de scrutin, mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate. Dacă aceste condiții nu sunt întrunite, peste două săptămâni se organizează un al doilea tur de scrutin, la care participă primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. Pragul minim de prezență în turul II este de 1/5 din cei înscriși în liste. Numărul total de alegători incluși în Registrul de Stat al Alegătorilor este de 3 300 805 persoane, dintre care 2 760 930 sunt cetățeni cu drept de vot atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II.
Concurenți electorali
În cursa electorală pentru scrutinul din 5 noiembrie 2023 au fost înregistrați peste 57 de mii de candidați la funcții de primar și de consilieri în consiliile locale din partea a 35 de partide politice din cele 60 înregistrate și a unui bloc electoral, precum și 1 174 de candidați independenți.
Cu două zile înaintea scrutinului, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova[8] (CSE) a dispus[9] anularea înregistrării tuturor candidaților Partidului politic “Șansă”. Decizia a fost luată în contextul raportului[10] prezentat de Serviciul de Informații și Securitate[11] privind implicarea Federației Ruse în alegerile locale prin finanțarea grupului criminal condus de Ilan Șor. Birouri electorale ale secțiilor de votare au aplicat ștampila cu mențiunea “Retras”[12] în toate buletinele de vot, în dreptul tuturor concurenților electorali desemnați de Partidul “Șansă”.
În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu va obţine o majoritate simplă, primii doi clasaţi se vor califica în turul al doilea, care va avea loc pe 19 noiembrie.
Alegeri în municipiul Chișinău
Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, pentru Primăria capitalei Republicii Moldova s-au înscris 28 de candidaţi. În comparație, în 2019 în cursa electorală au s-au implicat 18 candidați, la alegerile din 2015 – 17 candidaţi, iar în 2011 doar 13 candidaţi.
Din cei 28 de candidaţi la alegerile de duminică, doar 27 dintre aceştia au şansa de a fi aleşi. Candidatura Cristinei Vulpe, din partea Partidului Politic „Şansă”, a fost anulată, cu două zile înainte de alegeri, prin decizia CSE.
Candidați:
- Vasile Costiuc – Partidul politic „Democraţia Acasă”
- Ruslan Codreanu – Blocul Electoral „Ruslan Codreanu”
- Constantin Butucel – Partidul politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”
- Ion Ştefăniţă – Partidul politic „Mişcarea Respect Moldova”
- Diana Caraman – Partidul Comuniştilor din Republica Moldova
- Lilian Carp – Partidul politic „Partidul Acţiune şi Solidaritate”
- Anatol Usatîi – Partidul politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”
- Vadim Brînzaniuc – Partidul politic „Partidul Social Democrat European”
- Ion Bulgac – Partidul politic „Coaliţia pentru Unitate şi Bunăstare”
- Adrian Albu – Partidul politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova”
- Mihail Poleanschi – Partidul politic „Partidul Acţiunii Comune – Congresul Civic”
- Victor Chironda – Partidul politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”
- Oleg Burlacu – Partidul Liberal Democrat din Moldova
- Vasile Bolea – Partid politic „Partidul Renaştere”
- Roman Mihaeş – Partidul Naţional Liberal
- Ion Ceban – Partidul politic „Mişcarea Alternativa Naţională”
- Dragoş Galbur – Partidul politic „Partidul Naţional Moldovenesc”
- Alla Popova – Partidul „Patrioţii Moldovei”
- Anatolie Prohniţchi – Partidul politic „Partidul Verde Ecologist”
- Andrei Donică – Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa”
- Ion Purice – Partidul Liberal
- Ruslan Popa – Partidul politic „Noua Opţiune Istorică”
- Ştefan Urîtu – Partidul politic „Voinţa Poporului”
- Andrei Munteanu – Partidul politic „NOI”
- Arina Spataru – Partidul politic „Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa”
- Ştefan Gligor – Partidul politic „Partidul Schimbării”
- Tatiana Platon – Partidul politic „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei”
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!