Mai mulți agricultori nemulțumiți de felul cum guvernul gestionează criza din acest domeniu au mers pe 14 decembrie la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM). Aceștia s-au întâlnit cu ministrul Ion Perju. Fermierii susțin că, dacă nu vor fi luate măsuri urgente de redresare a acestui domeniu, urmările vor fi simțite pe termen lung. Totodată, agricultorii acuză autoritățile că aprind ura în societate.
La întrunire a participat și liderul Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, care a transmis LIVE discuțiile.
Fermierii susțin că seceta din 2020 este una fără precedent în istoria recentă a țării și că propunerile de susținere anunțate de executiv sunt insuficiente.
„Dacă vreți să distrugeți toată agricultura din Moldova și să lăsați 6 holdinguri – spuneți deschis: „măi băieți, duceți-vă acasă, că nu trebuiți nimănui și oamenii din sate pot să moară, pot să se ducă unde vor, că nouă nu ne mai trebuie. Punem 7 tractoare cu GPS-uri și voi n-aveți ce face acolo. Noi suntem cei care reprezentăm satele, acolo unde oamenii mai au un loc de lucru”, a declarat unul dintre agricultori.
Un alt fermier a reproșat conducerii MADRM că ar alimenta ura societății civile față de agricultori: „Declarați de sus că tractoarele sunt luate pe spatele poporului. Am văzut pe Facebook cât de urât se vorbește. Voi ați aprins în societate un foc împotriva noastră. Noi vrem să vă demonstrăm că nu este așa. De 300 de milioane acordate ajutor pentru seceta care a fost în 2020 nici nu trebuie să vorbim că râde lumea. Tractoarele nu sunt cumpărate din contul statului, sunt băieți care au lucrat câte 15 ani care au muncit în afara țării”.
Agricultorii s-au arătat nemulțumiți și de propunerea guvernului de a majora TVA-ul de la 8 la 12%: „Intenția este ca în 3-4 ani la sate să nu mai existe nimic”.
De cealaltă parte, ministrul Agriculturii Ion Perju a precizat că decizia nu este finală: „amendamentele urmează să se discute, inclusiv astăzi”.
Precizăm că, la ora 16:00, cabinetul de miniștri se întrunește în ședință. Executivul urmează să dea aviz pozitiv sau negativ a peste 1000 de amendamente la cele 4 legi bugetar-fiscale pe care urmează să le aprobe deputații în plenul parlamentului.
Amintim că, în semn de protest, de câteva zile, în fața guvernului staționează zeci de tractoare. Pe 15 decembrie, fermierii au anunțat o amplă manifestație în Piața Marii Adunări Naționale.