Damir și Cojocaru, în arest pentru încă 30 de zile. Pînzari a fost eliberat, însă are interdicție de a părăsi localitatea
Full Article 4 minutes read

Damir și Cojocaru, în arest pentru încă 30 de zile. Pînzari a fost eliberat, însă are interdicție de a părăsi localitatea

La Judecătoria Buiucani s-a desfășurat, pe 30 septembrie, ședința de judecată în care figurează fostul șef al Inspectoratului General al Poliției Alexandru Pînzari și președintele Asociației FEA, Dorin Damir. Ședința s-a desfășurat cu ușile închise: jurnaliștii nu au fost lăsați să participe, iar paznicul instituției a chemat o agenție de pază pentru a îndepărta presa. În jurul orei 20:00, magistrații au decis să prelungească mandatul de arest preventiv în cazul lui Damir și Cojocaru cu 30 de zile. Alexandru Pînzari a fost eliberat cu interdicția de a părăsi localitatea.

Cei trei sunt învinuiți de „abuz în serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”. Procurorul a solicitat prelungirea termenului de arest preventiv în cazul tuturor figuranților. Audierile au durat de la ora 11:00 până la ora 20:00. Jurnaliștii nu au fost lăsați să asiste, fiind invocată situația pandemică.

Informația despre decizia judecătorilor a fost confirmată de către procurorul Roman Rusu. Astfel, Cojocaru și Damir vor petrece încă 30 de zile în arest preventiv. Pînzari, care până acum s-a aflat în arest la domiciliu, a fost eliberat cu interdicția de a părăsi țara.

Avocații lui Damir au refuzat să ofere vreun comentariu.

UPDATE (1 octombrie) PCCOCS a precizat, într-un comunicat de presă publicat pe 1 octombrie că Alexandru Pînzari are interdicție de a părăsi localitatea, nu țara, așa cum a indicat NM inițial. Urmează examinarea cauzei în fond de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

***

Pe 24 septembrie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat finalizarea dosarului și expeedierea acestuia spre examinare în instanța de judecată.

Faptele investigate își au originea în luna iunie a anului 2017, atunci când șeful din acea perioadă al IGP Alexandru Pînzari și șeful din acea perioadă al Direcției nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații (la moment – șef suspendat al IP Bălți, Valeriu Cojocaru), dorind să-și manifeste loialitatea față de președintele asociației FEA Dorin Damir (o persoană cu poziții de influență în formațiunea politică de guvernământ), l-au angajat pe ultimul formal și ilegal în Secția nr.1 „K” a Direcției nr. 5 a INI, care era o unitate specială a MAI. Prin aceasta, i-au oferit acestuia garanții ale unei funcții de stat (drepturi salariale, dreptul de a perfecta acte în baza altor identități, dreptul de a avea acces la materiale și proceduri cu accesibilitate limitată).

Pentru a-și atinge scopul infracțional, cei doi șefi de rang înalt din cadrul Poliției, inițial, contrar prevederilor legislației în vigoare la acel moment, au adoptat un ordin secret, prin care a fost aprobat un regulament privind organizarea și funcționarea Secției nr. 1 „K” a Direcției nr. 5 a INI, arogând acestei subdiviziuni unele competențe improprii activității polițienești (verificarea jurnaliștilor și a angajaților misiunilor diplomatice, precum şi avizarea candidaţilor la funcţiile de judecători). Prin același act, s-au redus semnificativ din criteriile de angajare a personalului în Secție, astfel încât au făcut posibilă angajarea ilegală a persoanelor necalificate în această structură, inclusiv a președintelui asociației FEA, care fiind o persoană salarizată la privat, era în incompatibilitate cu această funcție ocupată în sfera publică.

În acest mod, în perioada de timp cuprinsă între iulie 2017 – septembrie 2019, președintele asociației FEA, fără a exercita în fapt nicio activitate în cadrul Direcției nr. 5 a INI, a încasat sume necuvenite de bani, fraudând astfel bugetul public în sumă de 170.294,75 MDL, ceea ce constituie proporții mari.

Neîntemeiat, cei doi șefi din cadrul IGP, doar peste două luni de la angajare, urmărind crearea unei aparențe a activității președintelui asociației FEA în Poliție, prin abuz de serviciu, au dispus stimularea acestuia, cu acordarea înainte de termen a gradului special – „inspector-principal”, iar în februarie 2019 (prin aceleași metode ilegale) au dispus, ilegal, în ordine de stimulare, acordarea următorului grad special de „comisar”.

Totodată, fără a exercita activități polițienești, acestei persoane i-au fost acordate prin stimulări un șir de distincții departamentale, precum: premiu bănesc, grade înainte de termen, inclusiv distincțiile – Crucea „Meritul polițienesc clasa II”, Medalia „Pentru merite în combaterea criminalității clasa II” și altele.

Pentru cele incriminate, lege penală prevede pedeapsa variază de la 2 la 12 ani închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: