Danemarca suspendă temporar folosirea vaccinului AstraZeneca. Ce spune Ministerul Sănătății de la Chișinău?
Full Article 2 minutes read

Danemarca suspendă temporar folosirea vaccinului AstraZeneca. Ce spune Ministerul Sănătății de la Chișinău?

Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) au venit cu o reacție în contextul suspendării temporare a utilizării vaccinului AstraZeneca în Austria și Danemarca.

„Specialiștii urmăresc continuu rapoartele oficiale și rezultatele monitorizărilor realizate de către instituțiile responsabile de controlul și monitorizarea siguranței și eficienței vaccinurilor împotriva COVID-19. Astfel, la moment, potrivit constatărilor Comitetului pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență (PRAC) din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) – „ Informațiile disponibile până în prezent indică faptul că numărul evenimentelor tromboembolice (formarea cheagurilor de sânge) la persoanele vaccinate cu AstraZeneca, nu este mai mare decât cel observat în rândul populației generale””, se arată în declarație.

Specialiștii în imunizare și autoritățile responsabile de gestionarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova, dau asigurări că urmăresc derularea campaniei de vaccinare și analizează minuțios fiecare eveniment advers post-imunizare.

Până în prezent, în Republica Moldova,  au fost administrate 9341 doze de vaccin AstraZeneca și au fost înregistrate 303 reacții adverse ușoare, care nu prezintă niciun pericol pentru viața și sănătatea celor vaccinați.

Vaccinul AstraZeneca este listat spre utilizare de urgență de către Organizația Mondială a Sănătății și utilizat în Marea Britanie, Uniunea Europeană, Australia.

***

Reacția vine după ce autoritățile daneze au anunțat că opresc temporar utilizarea serului anti-coronavirus produs de AstraZeneca, din cauza faptului că la mai multe persoane vaccinate au fost depistate cheaguri de sânge.

Autoritatea de la Copenhaga nu a acuzat însă, „pentru moment”, și o legătură directă între vaccin și cheagurile de sânge.

Anterior, Austria a scos din circulație o tranșă de vaccinuri AstraZeneca, după ce o asistentă medicală, care a primit serul, a murit în urma unor probleme de coagulare a sângelui iar o alta a fost spitalizată cu o embolie pulmonară.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: