Data alegerilor locale generale din Moldova a fost stabilită. Când ne vom alege primarii?
Full Article 2 minutes read

Data alegerilor locale generale din Moldova a fost stabilită. Când ne vom alege primarii?

Moldova va organiza alegeri locale generale pe data de 5 noiembrie 2023. Data a fost stabilită de membrii Comisiei Electoral Centrale (CEC) pe 4 iulie. Hotărârea va intra în vigoare la data de 7 august 2023, atunci când va începe și perioada electorală.

CEC anunță că campania electorală va începe la data înregistrării concurenților electorali, dar nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua votării.

În perioada următoare, CEC va elabora și va aproba Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor locale generale, care va conține acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru organizarea scrutinului, termenele de realizare a acestora, precum și responsabilii de fiecare acțiune pornind de la competențele principalilor subiecți implicați în procesul electoral.

Potrivit CEC, în total, 3 299 973 de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la urnele de vot pe 5 noiembrie. Din numărul total, 2 768 816 cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II. CEC precizează că diferența cuprinde persoanele care au cetățenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării (260 495 de persoane) și cetățenii cu drept de vot având domiciliul înregistrat în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale ale Republicii Moldova (270 662 persoane).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: