Tudor Mardei / NewsMaker

De ce în sectorul Buiucani au loc cele mai multe infracțiuni? Explicația șefului IGP

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, susține că în sectorul Buiucani nu este periculos să mergi noaptea. Precizările au fost făcute în contextul datelor prezentate de poliție, potrivit cărora, în primele trei luni ale anului 2025, în acest sector au fost înregistrate cele mai multe incidente penale, comparativ cu celelalte sectoare ale capitalei. Șeful IGP a explicat că sectorul Buiucani este unul dintre cele mai mari din Chișinău, cuprinzând practic tot spectrul de instituții și evenimente care atrag un număr mare de persoane. „Avem un concert în Piața Mării Adunări Naționale, unde ai 5-6 incidente, cineva s-a certat, cineva a fumat, s-a bătut, deci este sectorul Buiucani. Practic toate sunt amplasate în sectorul Buiucani, începând cu Guvernul, Președinția, Parlamentul”, a menționat Cernăuțeanu la emisiunea NewsMaker «Есть вопросы».

„Nu este periculos de a merge noaptea. (…) Ridicați numărul infracțiunilor și o să vedeți că nu avem infracțiuni deosebit de grave sau excepțional de grave. Vreau să asigur că cetățenii pot circula în liniște și pace comparativ cu alte orașe, chiar și europene, chiar și de alte categorii. În Chișinău, dacă luăm ultima săptămână, am avut 2 jafuri. Au fost doi minori care au comis jafurile. Într-un caz, un furt de mijloace financiare – 1500 de lei, tot de la cineva pe care îl cunoștea. În alt caz, a fost sustragerea unui telefon mobil. În rest, noi nu avem acțiuni cu impact social”, a menționat Cernăuțeanu.

Șeful IGP a explicat că „Buiucani este unul din cele mai mari raioane și când se face acea analiză se face pe densitate de locuitori”.

„Trebuie să ținem cont că sectorul Buiucani cuprinde practic tot spectrul de instituții. Avem un concert în Piața Mării Adunări Naționale, unde ai 5-6 incidente, cineva s-a certat, cineva a fumat, s-a bătut sau ceva care apar ca apel 112… deci este sectorul Buiucani. Orice întrunire care se face în mod special sau anumite elemente de provocare, or circumstanțe mai puțin plăcute, sunt instituțiile statului… practic toate sunt amplasate în sectorul Buiucani, începând cu Guvernul, Președinția, Parlamentul. Dacă vorbim de anumite proteste – le avem practic zilnic la Judecătoria Buiucani, este cu cea mai mare pondere de prezență de oameni. (…) Buiucani este un sector destul de mare, practic este unul din cele mai populate din municipiul Chișinău. (…) Dar nu putem spune că avem o criminalitate crescută. Pur și simplu este raportată… dacă luăm cu Ciocana, bineînțeles Ciocana nu are atâtea instituții ale statului sau nu are atâtea locații de agrement sau alte aspecte. Nu putem spune că avem o creștere sau este un sector periculos”, a adăugat Cernăuțeanu.

Menționăm că în primele 3 luni ale anului 2025, în Republica Moldova au avut loc mai mult de 4,6 mii de infracțiuni, dintre care 35% în Chișinău. În sectorul Buiucani s-au înregistrat 383 de incidente penale, în sectorul Centru – 339, Rîșcani – 314, Botanica – 292 și Ciocana – 214.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: