De la începutul războiului, Ucriana a primit ajutoare în mărime de $12 miliarde
Full Article 2 minutes read

De la începutul războiului, Ucriana a primit ajutoare în mărime de $12 miliarde

De la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, Kievul a beneficiat de ajutor în valoare de peste $12 miliarde. Este vorba atât de bani, cât și de armament. Informația a fost confirmată, pe 5 mai, de premierul Ucrainei Denis Șmîgal, în cadrul unei conferințe de presă la Varșovia. 

Șeful Executivului de la Kiev a spus că Ucraina trece momentan prin cea mai dificilă perioadă a istoriei sale, însă crede în victorie. De asemenea, a îndemnat partenerii internaționali să susțină în continuare țara sa.

Într-un interviu pentru „Vocea Americii”, Șmîgal a precizat că cel mai mult a contribuit SUA.

Le suntem foarte recunoscători și apreciem mult acest ajutor. Următoarea țară este Polonia, precum și Uniunea Europeană și alte organizații financiare, FMI, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), precum și alte țări. Canada, de exemplu. Reacția acestor țări a fost neîntârziată și rapidă în prima săptămână de război. Ne-au susținut financiar. Mulți au început să ne ajute în domeniul apărării, la fel, foarte repede. Principalul nostru sprijin în domeniul militar este SUA și NATO”, a declarat Șmîgal.

La Varșovia, în cadrul conferinței internaționale pentru colectarea de fonduri pentru Ucraina, care s-a desfășurat pe 5 mai, au fost colectate circa $6,5 miliarde, pentru a ajuta țara să facă față consecințelor războiului în domeniul umanitar și economic.

Amintim că Guvernul R. Moldova a alocat circa €1,2 mln pentru ajutor umanitar regiunilor Vinnița și Odesa. Anunțul a fost făcut de către speakerul Igor Grosu, care a efectuat o vizită în Ucraina.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: