Decis: Dodon va mai sta încă 30 de zile în arest preventiv la domiciliu: „Era și de așteptat”
Full Article 3 minutes read

Decis: Dodon va mai sta încă 30 de zile în arest preventiv la domiciliu: „Era și de așteptat”

Fostul președinte Igor Dodon va mai sta încă 30 de zile în arest preventiv la domiciliu. Decizia a fost luată pe 21 iunie de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Restricțiile nu s-au modificat, au spus procurorii de caz după pronunțarea hotărârii. Pe de altă parte, Dodon a declarat că decizia va fi contestată la Curtea de Apel.

Era și de așteptat în condițiile justiției reformate, judecătoria a luat decizia de a prelungi arestul la domiciliu. Din ceea ce am auzit astăzi, sunt trei blocuri de argumente ale procurorilor. Primul – se referă la unii martori care sunt oponenți politici, care în ultimii 3, 4 ani m-au criticat public și ei i-au considerat ca martori în acest caz, pentru a avea argumente de prelungire a arestului la domiciliu. Al doilea, s-au referit la faptul că locuiesc împreună cu soția. Straniu argumentul procurorilor, că soția în calitate de învinuită discută cu mine. Al treilea – încălcarea este că discut cu presa, plasez unele mesaje pe Facebook, comentez politic” a declarat Dodon.

Procurorii au declarat că au prezentat probe noi, fără a preciza care sunt acestea invocând confidențialitatea lor.

Nu are restricții de a comunica decât cu persoanele implicate în cauza penală”, a spus unul din procurori.

De asemenea, magistrații, au prelungit pentru încă 20 de zile măsura de arest în izolator pentru cumnatul lui Igor Dodon, Petru Merineanu, care pe 24 mai a încercat să înghită o recipisă.

Amintim că astăzi judecătorii au examinat demersul procurorilor anticorupție privind prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu în privința fostului președinte Igor Dodon. Acuzatorii au cerut încă 30 de zile.

De menționat că, Igor Dodon figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

În dosarul „Kuliok” este vizat și fratele Galinei Dodon, Petru Merineanu, care a fost plasat în arest în Penitenciarul nr. 13, precum și soția fostului șef al statului, Galina Dodon, căreia i se încriminează complicitate la îmbogățire ilicită. Oamenii legii susțin că fostul cuplu prezidențial ar deține personal și prin intermediari bunuri care depășesc suma de 21 mln de lei. Asta cu toate că au declarat venituri de doar 3 mln lei. După audierea din 16 iunie, fostei prime-doamne a Republicii Moldova i-a fost aplicată interdicția de a părăsi țara pe un termen de 60 de zile.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: