„O persoană a încercat să distrugă probele prin înghițire”. Procuratura confirmă reținerea lui Dodon și oferă detalii despre percheziții
Full Article 4 minutes read

„O persoană a încercat să distrugă probele prin înghițire”. Procuratura confirmă reținerea lui Dodon și oferă detalii despre percheziții

Fostul președinte al țării Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore. Informația a fost confirmată pentru NM de către Procuratura Generală.

Confirmăm reținerea pe un termen de 72 de ore a ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon”, a declarat Mariana Cherpec, reprezentanta Procuraturii.

Procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov, a precizat că, pe parcursul zilei, au fost efectuate 10 percheziții în imobile și în 3 automobile în dosarul denumit generic „kuliok”.

Subiectul principal al anchetei este un ex-președinte al R. Moldova, precum și persoane interpuse, dar și alte persoane care au tangențe în săvârșirea faptelor instrumentate. Bunurile și banii utilizați la comiterea infracțiunii depășesc zeci de milioane de lei, incluzând valută, bunuri imobile, mijloace de transport”, a precizat procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov.

Procurorul a precizat că, în rezultatul percheziției, au fost depistate mai multe bunuri de lux, mijloace bănești în valută națională și străină, contracte, chitanțe, documente, recipise. Acestea au fost ridicate și urmează a fi investigate, pentru a se stabili dacă au tangență cu îmbogățirea ilicită.

Una dintre persoane a încercat să distrugă probele prin înghițire. Înscrisurile depistate la domiciliu confirmă tranzacțiile cu bunuri imobile ce depășesc suma de 700 mii de euro. La persoana respectivă au fost găsite și alte surse bănești, în valoare de peste 37 mii de euro”, a adăugat procurorul.

Una dintre persoane a încercat să distrugă probele prin înghițire”

Oamenii legii au constatat că unele persoane ar fi încercat să ascundă bunuri și documente, purtătoare de informații și alte obiecte relevante. În una din locațiile supuse perchezițiilor au fost găsite 600 de mii de lei, iar într-un plic cu însemnul unui partid – sume în valută de peste 17 mii euro și 1000 dolari.

Doar la începutul anului 2022, persoanele supuse cercetărilor și persoanele interpuse au beneficiat de unele surse pe care nu le cunoaștem, în vederea obținerii unor „tururi turistice” în sumă de peste 4 mln de ruble rusești”, a adăugat Elena Cazacov.

Procuratura Anticorupție a anunțat că două persoane au fost reținute, pentru a elimina riscul distrugerii probelor.

Fostul președinte al țării Igor Dodon este cercetat penal pentru corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Procurorul general interimar Dumitru Robu a precizat pentru NM că nu poate confirma informația privind reținerea lui Igor Dodon.

PSRM a organizat un protest în fața Parlamentului. Ei susțin că descinderile ar fi „un cadou” pentru președinta țării Maia Sandu, care împlinește astăzi 50 de ani. Președinția a menționat pentru NM că nu comentează declarațiile Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Contactați de NM, reprezentanții partidului de guvernare au declarat: „PAS pledează pentru o justiție care să-și facă treaba, iar cei vinovați de corupție, capturare a statului, sărăcire a populației să fie trași la răspundere”.

Dosarul „kuliok”

Pe 18 mai, procurorul general interimar Dumitru Robu a dispus pornirea urmăririi penale pe marginea înregistrărilor apărute în spațiul public în vara anului 2019, imagini în care fostul președinte Igor Dodon discută cu Vladimir Plahotniuc despre o sacoșă cu un conținut necunoscut. Se întâmplă după ce Curtea de Apel Chișinău (CA) a casat integral Hotărârea Judecătoriei Chișinău (sector Ciocana) privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki.

Igor Dodon a comentat decizia într-o emisiune televizată. El a spus că nu intenționează să părăsească țara și a menționat că nu exclude că va fi arestat.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: