Decis: Stare de urgență în Republica Moldova pentru 60 de zile, în legătură cu pandemia de COVID-19
Full Article 5 minutes read

Decis: Stare de urgență în Republica Moldova pentru 60 de zile, în legătură cu pandemia de COVID-19

Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgență în legătură cu pandemia de COVID-19. O solicitare în acest sens a venit din partea guvernului și a fost prezentată în parlament de către premierul Ion Chicu. Inițiativa a fost susținută în unanimitate.

Discursul prim-ministrului și criticile opoziției

„Mă aflu în fața dvs cu o misiune pe care nu mi-aș fi dorit-o. Am venit să solicit declararea stării de urgență. La moment, asemenea stare este în 12 țări, inclusiv în România. Vreau să mulțumesc cetățenilor R. Moldova care se mobilizează exemplar pentru a face front comun cu noi. Mulțumesc și mă închin în fața medicilor și a lucrătorilor medicali, vameșilor și polițiștilor, angajaților MAI și multor altora care fără odihnă luptă pentru sănătatea și viața cetățenilor”, a declarat Chicu.

Premierul i-a îndemnat pe deputați să aplaude eforturile celor pe care i-a menționat.

„Știu că mulți suferiți și sunteți neliniștiți pentru afaceri și economii. Vom fi nevoiți să luăm decizii radicale dacă situația va evolua. Guvernul are în față o dilemă: partea materială sau viața oamenilor. Pentru noi, alegerea este clară: viața oamenilor. Toți vom avea de plătit, important să nu plătim cu viața oamenilor”, a declarat prim-ministrul.

De cealaltă parte, deputatul PAS, Oazu Nantoi, a criticat discursul prim-ministrului: „Ați folosit 10 minute pentru un mesaj cu emoții, dar fără conținut. Nu ne-ați spus ce măsuri ați întreprins pentru a stopa pandemia în Moldova. Se cunoaște din presă că termenul de intubație este de 2 săptămâni. S-a stopat pe cât posibil fluxul de cetățeni din alte țări. Care este raționamentul termenului de 60 de zile, în condițiile în care toate țările introduc termenul de o lună. În funcție de evoluția situației, se poate prelungi. Induceți opinia că special încercați să sufocați pluralismul de opinie”.

La rândul său, șeful executivului a explicat că dacă va fi cazul, va cere anularea stării de urgență mai devreme.

Modificări la Legea privind regimul stării de urgență

Înainte de declararea stării de urgență, parlamentul a votat cu 74 de voturi, la propunerea guvernului, excluderea restricțiilor privind adoptarea, modificarea sau abrogarea legilor organice din Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război.

Amintim că în ajun, guvernul a propus anumite modificări pentru ca în situații de urgență, în Republica Moldova să poată fi adoptate și modificate legi organice și legislația electorală și să se poată desfășura alegeri și referendumuri republicane și locale. Ulterior, ministrul Justiției a renunțat la prevederea privind desfășurarea scrutinelor.

Pe de altă parte, Avocatul Poporului și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu intenția autorităților de a modifica unele prevederi din Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, inclusiv cu privire la ridicarea interdicției de a organiza alegeri sau referendumuri și de a modifica și/sau abroga legislația în această perioadă.

Ce prevede starea de urgență

Astfel, a fost declarată stare de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 17 martie-15 mai 2020.

În această perioadă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale va emite dispoziţii în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:
1) instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară;
2) instituirea unui regim special de circulaţie pe teritoriul ţării;
3) introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaroantiepidemice obligatorii;
4) stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entităţile;
5) interzicerea desfăşurării adunărilor, manifestaţiilor publice şi a altor acţiuni de masă;
6) dispunerea, la necesitate, a raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate;
7) coordonarea activităţii mijloacelor de informare în masă;
8) modificarea procedurii de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice;
9) interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;
10) chemarea cetăţenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii;
11) efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă;
12) efectuarea altor acţiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării şi lichidării consecinţelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Întregul document poate fi studiat AICI.

Situația privind pandemia de COVID-19 în R. Moldova

Amintim că, potrivit celor mai recente date publicate de Minsiterul Sănătății, în Republica Moldova sunt 29 de persoane infectate cu COVID-19. Unul dintre pacienți este în stare gravă, iar altul s-a vindecat. 

În contextul pandemiei, la nivel național, a fost decretat cod roșu de alertă privind răspândirea coronavirusului de tip nou. Toate școlile și grădinițele au fost închise. Totodată, începând de luni, 16 martie, funcționează numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO. La fel, din 17 martie a fost sistat în totalitate traficul aerian.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: