„Decizia instanței este una corectă și legală”. Stoianoglo, despre achitarea lui Platon în dosarul fraudei bancare
Full Article 3 minutes read

„Decizia instanței este una corectă și legală”. Stoianoglo, despre achitarea lui Platon în dosarul fraudei bancare

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, susține că decizia privind achitarea lui Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare este „una corectă și legală”. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unui live pe Facebook, luni, 14 iunie.

„Știu că în Republica Moldova sunt diferite sugestii referitor la achitarea domnului Platon, dar pot să vă spun cu toată responsabilitatea că dosarul penal în privința lui Platon a fost falsificat în totalitate. Din acest motiv, decizia instanței este una corectă și legală”, a spus Stoianoglo.

De asemenea, procurorul general a vorbit și despre evoluția investigațiilor pe subiectul fraudei bancare.

„Un lucru este cert. Deși investigarea fraudei bancare decurge greu, carul s-a urnit din loc și încep a fi înregistrate unele evoluții în acest sens. La investigarea fraudei bancare, la această etapă, practic nimeni nu conlucrează cu ancheta. Se exercită influență asupra celor implicați în procesul de investigație. Chiar și în asemenea condiții, ancheta continuă, ne mișcăm hotărâți și nu încetăm să adunăm probe pentru a demonstra implicarea unor persoane concrete în frauda bancară și pentru a le deferi cât mai curând justiției”, a mai spus Stoianoglo.

Precizăm că omul de afaceri Veaceslav Platon a fost achitat în dosarul fraudei bancare. O decizie în acest sens a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, luni, 14 iunie.

Pe 20 aprilie 2017, Platon a fost condamnat în acest dosar la 18 ani de închisoare. Pe 18 decembrie 2017, Curtea de Apel a menținut sentința. Curtea Supremă de Justiție de două ori a menținut-o. Ultima oară, o decizie în acest sens a fost luată de CSJ la începutul lui mai 2020.

Pe 18 mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo l-a numit pe Vladimir Plahotniuc beneficiarul principal al „jafului secolului”. Tot atunci, procurorii au ajuns la concluzia că dosarul lui Veaceslav Platon, în care acesta a fost condamnat la 18 ani privațiune de libertate, a fost unul fabricat.

În octombrie 2020, Judecătoria Chișinău a admis demersul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind inițierea procesului de revizuire a dosarului penal, în care Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

Revizuirea dosarului a durat aproximativ 10 luni. În acest timp, peste 30 de martori au fost audiați. La ședința de judecată din 28 mai, procurorul Elena Ceruța a anunțat că renunță la capetele de acuzare împotriva lui Platon. Ea a spus că în timpul reexaminări dosarului s-a constat că Platon nu este vinovat.

Sentința motivată va fi anunțată pe 2 iulie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: