Decizie fără precedent. O familie din Moldova a obținut prin judecată mutarea unei antene, pe motiv că „ar provoca cancer”
Full Article 9 minutes read

Decizie fără precedent. O familie din Moldova a obținut prin judecată mutarea unei antene, pe motiv că „ar provoca cancer”

Curtea Supremă de Justiție a emis o decizie fără precedent – să fie demontată o antenă de telefonie mobilă situată în curtea unei case private din Comrat. Temei pentru aceasta au servit reclamațiile localnicilor, care susțin că antena provoacă maladii oncologice. La rândul lor, proprietarii antenei declară că expertiza a fost efectuată incorect, iar litigiile în acest caz încă nu s-au finalizat. NM a studiat rezultatele expertizei, decizia de judecată și dacă aceasta ar putea deveni un precedent.

Cum instanța a susținut decizia autorităților locale

În luna septembrie anul trecut, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat ilegală decizia consiliului municipal Comrat cu privire la demontarea unei antene radio situată pe teritoriul unei case private dintr-un cartier rezidențial al orașului. Litigiul dintre locuitorii câtorva case vecine și agenția de pază Sivri, precum și Dmitrii Dudoglo, proprietarul antenei, a durat câțiva ani.

Antena a fost instalată în anul 2009. În afară de utilajele agenției Sivri (în special, antene radio UNR-01/VHF), pe acest turn au fost instalate antenele de telefonie mobilă ale operatorului Orange-Moldova.

Conflictul dintre agenția de pază și locatarii câtorva case din apropierea antenei radio s-a iscat acum câțiva ani. „În anul 2017, noi am înțeles că în aceste case au început să moară oamenii în vârstă de 50-55 de ani. Într-un timp scurt, au decedat mulți oameni, în special din cauza bolilor oncologice”, a declarat pentru NM Ilia Toncu, locatarul uneia dintre casele vecine.

În vara anului 2019, în baza reclamațiilor locatarilor acestor case, consiliul municipal Comrat a luat decizia de a demonta turnul radio, antena emițătoare și toate echipamentele suplimentare.

Dmitrii Dudoglo, proprietarul turnului, a contestat decizia în instanță. Judecătoria Comrat, Curtea de Apel Comrat și Curtea Supremă de Justiție au lăsat în vigoare decizia consiliului municipal Comrat cu privire la demontarea turnului.

Conform deciziei instanței, în primătara anului 2019, Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP) a efectuat o expertiză: colaboratorii Centrului „au măsurat intensitatea câmpului electromagnetic de la stația de emisie” și „au depistat depășirea nivelului maxim admisibil”, inclusiv în zona caselor vecine. În același timp, expertiza nu a depistat „depășirea nivelului” de la echipamentele Orange-Moldova, ci doar de la stația agenției de pază.

De notat că doar cu două săptămâni înainte de ședința consiliului municipal, Sivri a demontat antena emițătoare marca DIAMOND F-23 și stația de radio KENWWOD ТК-7108Н-1 și a păstrat echipamentele (două antene de recepție) „destinate exclusiv pentru recepționarea semnalului”. În decizia instanței se menționează că „nu sunt înaintate cerințe sanitare față de aceste echipamente”, deoarece aceste antene „nu emit unde electromagnetice în mediul înconjurător și nu pot provoca acțiuni dăunătoare asupra sănătății populației”.

Cu toate acestea, consiliul municipal Comrat a luat decizia de a demonta turnul.

În decizia instanței este expusă și poziția consiliului municipal și a primăriei Comrat. Aceștia au argumentat decizia cu privire la demontarea turnului prin faptul că instalarea acestuia nu a fost coordonată cu Centrul de Medicină Preventivă și Agenția de Mediu. Totodată, cei din consiliul municipal au făcut referințe la rezultatele expertizei CNSP și au subliniat că, potrivit regulamentului de instalare a unor astfel de turnuri, „zona de protecție din jurul acestora nu trebuie să fie mai mică de 25 de metri plus până la trei metri zona de excludere”. La fel, autoritățile locale s-au referit la dreptul fiecărei persoane de a trăi în condiții confortabile.

Serghei Anastasov, primarul de Comrat, a remarcat într-o discuție cu reporterul NM că deși antena care emitea radiație a fost eliminată, localnicii oricum au insistat asupra demontării turnului. „Radiația propriu-zisă nu mai există. Dar localnicii au cerut eliminarea turnului. Localnicii au cerut și instanța le-a mers în întâmpinare”, a spus Anastasov. Acesta a adăugat că la Comrat, cele mai multe turnuri au fost instalate lângă clădirea primăriei și că s-au făcut măsurări și aici, dar nu s-au depistat depășiri ale normelor admisibile ale radiației.

De ce turnul nu a fost demontat

Curtea Supremă de Justiție a emis o decizie în acest caz în luna septembrie anul trecut, dar până în prezent, turnul nu a fost demontat. Serghei Anastasov susține că executorul judecătoresc ar trebui să se ocupe de aceasta. „Noi nu avem împuterniciri să eliminăm ceva”, a remarcat primarul de Comrat.

Decizie fără precedent. O familie din Moldova a obținut prin judecată mutarea unei antene, pe motiv că „ar provoca cancer”

gagauzinfo.md

Executorul judecătoresc Anatolii Iancioglo declară, la rândul său, că primăria ar trebui să se ocupe de această chestiune. El a menționat că, potrivit legii, proprietarul turnului are la dispoziție 30 de zile pentru demontare. Acest termen a expirat la sfârșitul anului trecut. Iancioglo susține că, potrivit Codului de executare, primăria ar trebui să se ocupe acum de demontare. „Ei trebuie să încheie un contract cu o firmă care are posibilități tehnice în acest sens și să demonteze turnul sub supravegherea executorului judecătoresc”, a spus Ianciogolo. 

Dmitrii Dudoglo, proprietarul agenției de pază Sivri, susține că decizia CSJ nu este definitivă. „Instanța a respins cererea Sivri și Orange, dar în decizie nu este indicat nimic despre demontarea turnului”, a declarat Dudoglo. Potrivit afirmațiilor sale, instanțele au respins cererea companiei de pază Sivri motivând prin faptul că turnul de radio este proprietatea a două persoane fizice: Dudoglo și o rudă de-a sa. Iar persoanele juridice care au statut de arendatori ai turnului (Sivri și Orange) nu pot contesta decizia consiliului municipal, a remarcat Dudoglo. În același timp, el susține că în decizia consiliului municipal se menționează faptul că agenția de pază trebuie să se ocupe de demontarea turnului și a echipamentelor.

Dudoglo mai spune că litigiile în acest caz încă nu s-au finalizat. Potrivit afirmațiilor sale, „filiala din Comrat a Cancelariei de Stat a depus, în paralel, o sesizare împotriva deciziei consiliului municipal”. „În baza acestei sesizări, Curtea de Apel Comrat a constatat că decizia [consiliului municipal] este ilegală și a expediat a treia oară dosarul spre reexaminare în instanța primară”, a subliniat Dudoglo. 

Businessmanul mai susține că măsurările radiației au fost efectuate de CNSP cu încălcări. În special, afirmă Dudoglo, pentru măsurarea nivelului de radiație de la antena radio trebuia să fie deconectate echipamentele Orange-Moldova. „Dacă s-ar face măsurări cu astfel de încălcări în Chișinău, în orice zonă a orașului s-ar depista depășiri […] Acest dispozitiv este de bandă largă, prinde totul din jur – tensiunea venea de la stația de telefonie mobilă”, a subliniat Dudoglo. La fel, acesta n-a exclus faptul că va depune o cerere de chemare în judecată împotriva Ministerului Sănătății, cu solicitarea de a anula rezultatele expertizei, deoarece măsurările incorecte au provocat neliniște în rândul localnicilor.

Decizie fără precedent. O familie din Moldova a obținut prin judecată mutarea unei antene, pe motiv că „ar provoca cancer”

gagauzinfo.md

Dudoglo susține că a primit răspunsul producătorilor de echipamente. Și în acestea este indicată incorectitudinea măsurărilor. Totodată, potrivit afirmațiilor lui Dudoglo, el a obținut date de la Ministerul Sănătății din care reiese că îmbolnăvirile oamenilor din aceste case  nu se deosebesc de media pe raion și pe Moldova. Acesta a adăugat că dacă Orange-Moldova își va demonta echipamentele, le va instala în alt loc în același cartier.

Referindu-se la sesizarea executorului judecătoresc, Dudoglo a remarcat că aceasta a fost întocmită greșit.

De ce demontarea turnului ar putea fi un precedent

Teodor Cârnaț, fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a menționat într-o discuție cu reporterul NM că acest caz ar putea deveni un precedent în cazuri similare. „Asemenea antene sunt instalate în baza contractelor cu consilierii locali. Deci, aceste contracte ar putea fi reziliate dacă oamenii sau consiliul municipal vor considera că le sunt încălcate drepturile. În consecință, oamenii și autoritățile locale ar putea face presiune asupra proprietarilor [turnurilor și antenelor], pentru ca cei din urmă să compenseze anumite cheltuieli, de exemplu, să repare acoperișul pe care a fost instalat turnul”, a menționat Cârnaț. Și a adăugat că acest caz ar putea să provoace astfel de precedente. „În acest caz, totul depinde de beneficiile pe care le va obține consiliul local”, consideră Cârnaț.

Ruslan Uskov, directorul executiv Brodsky Uskov Looper Reed & Partners, a menționat, la rândul său, că au mai fost astfel de istorii, dar nu în privința turnurilor. „Oricât ar părea de straniu, consiliile locale de la noi au o colaborare destul de slabă cu investitorii. Cunosc multe istorii în care autoritățile locale au blocat construcția anumitor obiecte. Am clienți care nu-și pot construi un lac de acumulare pentru că cineva a lansat zvonul precum că apa va fi otrăvită. Și consiliul municipal ia în serios aceste zvonuri”, a remarcat Uskov.

În opinia sa, acest lucru este cauzat de faptul că dacă litigiul se va soluționa în favoarea businessului, consiliul local nu va obține nimic și își va pierde ratingul. Dacă însă businessul pierde, ratingul politic al consiliului municipal crește, a menționat Uskov. „Construcția oricărui obiect ce ține de apă, deșeuri și unde radio înseamnă istorii din aceeași serie. Sunt foarte multe situații de acest gen. Pe lângă toate, oamenii nu au încredere în expertize, pentru că înțeleg că rezultatele acestora ar putea fi cumpărate”, a concluzionat Uskov.

De notat că atitudinea neîncrezătoare a unei părți a populației față de turnurile de radio și cele de telefonie mobilă există în întreaga lume. Oamenii organizează proteste afirmând că aceste turnuri dăunează sănătății și cer demontarea lor. Videoclipurile despre pericolele antenelor 5G acumulează milioane de vizualizări pe YouTube, iar grupurile de pe rețelele de socializare, care cheamă la stoparea radiației, sunt constituite din zeci de mii de persoane.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: