Deficitul de energie electrică este acoperit de Ucraina. Spînu: „Pentru următoarele 4-5 zile nu există niciun risc”
Full Article 2 minutes read

Deficitul de energie electrică este acoperit de Ucraina. Spînu: „Pentru următoarele 4-5 zile nu există niciun risc”

Starea de alertă, declarată pe 13 octombrie de Comisia pentru Situații Excepționale, vizează doar sectorul gazelor naturale, nu și piața de energie electrică. Precizarea a fost făcută de către vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.

„Următoarea ședință este planificată pentru luni și se va discuta situația pe piața energiei electrice. Dacă se va decide altfel, voi anunța despre acest subiect. La moment, nu există niciun risc – mă refer la următoarele 4-5 zile”, a precizat Spînu.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a explicat că, în prezent, deficitul de energie electrică din țara noastră este acoperit de Ucraina.

„La moment, această cantitate de enegie nu este cumpărată și nu este într-un mecanism de vânzare-cumpărare. Moldelectrica este responsabilă de gestiunea rețelei și a sistemului de energie electrică. Această cantitate de energie intră ca un împrumut fizic de energie electrică din Ucraina și va trebui să fie întoarsă de sistemul electro-energetic al R. Moldova către piața ucraineană. La moment se folosește o cantitate mai mare decât în mod tradițional, dar odată cu soluționarea problemei gazelor, vom putea întoarce această energie. Este un schimb fizic de energie electrică”, a explicat oficialul.

În ceea ce privește centrala de la Cuciurgan, momentan, aceasta funcționează pe bază de cărbune și gaz.

„Din discuția pe care am avut-o în grupul de lucru s-a stabilit că, încet-încet, va trece doar la consumul de cărbune, pentru a obține volumul strict necesar pentru a funcționa și cu gaze și livrează mai puțină energie decât este necesar conform normelor de până acum”, a răspuns Spînu la întrebarea jurnaliștilor.

Săptămâna trecută, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan a anunțat că ar putea reduce volumul livrării energiei electrice pe malul drept al Nistrului. Vicepremierul Andrei Spînu a dat asigurări că nu există niciun risc pentru consumatori.

Amintim că în Republica Moldova a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: