DOC „Demisă pentru că sunt femeie vocală!“. Angajata Curții de Conturi, care l-a acuzat pe Marian Lupu de avansuri sexuale, susține că a fost concediată
Full Article 4 minutes read

DOC „Demisă pentru că sunt femeie vocală!“. Angajata Curții de Conturi, care l-a acuzat pe Marian Lupu de avansuri sexuale, susține că a fost concediată

Tatiana Vozian, angajata Curții de Conturi care l-a a acuzat pe președintele instituției Marian Lupu de „avansuri sexuale”, a anunțat, pe 11 septembrie, că a fost demisă. Aceasta a declarat că ar fi fost concediată la indicația lui Marian Lupu. De cealaltă parte, Curtea de Conturi a negat acuzațiile. Serviciul de presă al Curții a confirmat pentru NM că Tatiana Vozian a fost demisă.

Tatiana Vozian a declarat că ar fi fost demisă pentru că a respins „avansurile sexuale” ale lui Lupu, dar și pentru că este o femeie vocală.

Demisă! Demisă pentru că am depus sesizări și plângeri în apărarea mea. Demisă pentru că am denunțat public avansurile sexuale ale președintelui Curții de Conturi Lupu! Demisă pentru că sunt femeie vocală! Ziceți că nu aveți cadre în instituții publice, nu aveți cu cine lucra? Uitați-vă cum Lupu elimină cadre excepționale și competente- vorbesc de mine – pentru că nu mă supun lui! Eu am caracter să lupt, dar ca mine sunt foarte puțini. Dacă asta e schimbarea promisă de fiecare partid ce vine la putere, atunci să știți că schimbarea deja a venit – hărțuitorii rămân nemișcați și neatinși în funcții de conducere, funcționarii publici care denunță practici ilegale – demiși!”, a scris Vozian pe Facebook.

De cealaltă parte, Curtea de Conturi a respins acuzațiile, pe care le-a calificat ca fiind „calomnioase” și „defăimătoare”. Într-o declarație oficială, instituția a precizat că Comisia de disciplină a efectuat o anchetă de servicu în raport cu Tatiana Vozian privind „comportamentul necorespunzător” al acesteia față de o colegă de lucru.

În sesizarea depusă, doamna a comunicat că, în rezultatul procedurii disciplinare care a avut loc anterior în privința Tatianei Vozian, care s-a finalizat cu aplicarea sancțiunii disciplinare persoanei nominalizate, atât pe parcursul derulării procedurii disciplinare, cât și ulterior, a fost hărțuită și moral intimidată de către Tatiana Vozian. Doamna care a depus plângerea a menționat că astfel de acțiuni și tentative de comportament se întreprind și în prezent de către Tatiana Vozian, cu scopul de a o învinui pe nedrept și de a o distruge moral. Astfel, ea a invocat că, într-o perioadă de timp de cel puțin 6 luni (februarie – iulie a.c.), a fost supusă la locul de muncă unor atitudini și tratamente ostile din partea Tatianei Vozian care, potrivit raporturilor de muncă, până la data de 01.07.2023, i-a fost conducător superior direct”, a se arată în declarația Curții.

Potrivit Curții de Conturi, ancheta de serviciu a fost efectuată în perioada 31 iulie – 30 august, termenul anchetei fiind suspendat pentru 2 săptămâni, în legătură cu aflarea Tatianei Vozian în concediu.

În urma acesteia, Comisia de disciplină a propus demiterea funcționarei.

Contactați de NM, reprezentanții Serviciului de presă al Curții de Conturi au confirmat că ordinul de demitere a Tatianei Vozian a fost semnat și urmează să intre în vigoare din 14 septembrie.

***

Amintim că, în aprilie 2023, Tatiana Vozian, angajata Curții de Conturi care a candidat la funcția de președinte a instituției, îl acuză pe președintele instituției, Marian Lupu, de „avansuri sexuale” și că i-ar fi „pătat reputația” prin aplicarea „mustrării aspre” pe motiv că nu ar fi respectat Codul Etic al instituției. Mai mult, aceasta susține că a provocat nemulțumirea șefului său pentru că ar fi dezaprobat relațiile amoroase din colectiv. De cealaltă parte, Marian Lupu respinge acuzațiile. Potrivit ordinului privind sancțiunea disciplinară, Tatiana Vozian este acuzată că ar fi avut un comportament „agresiv”. Într-o reacție, Vozian l-a acuzat pe președintele Curții de Conturi că utilizează resursele administrative în interes personal.

Pe 18 aprilie, Marian Lupu a anunțat că a intentat mai multe acțiuni legale în raport cu subalterna sa – cerere prealabilă, sesizări la Poliție și Procuratură.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: