Marian Lupu a depus sesizări la procuratură și poliție pe numele subalternei care l-a acuzat de avansuri sexuale. Reacția Tatianei Vozian
Full Article 3 minutes read

Marian Lupu a depus sesizări la procuratură și poliție pe numele subalternei care l-a acuzat de avansuri sexuale. Reacția Tatianei Vozian

Marian Lupu, președintele Curții de Conturi, a anunțat că a intentat mai multe acțiuni legale în raport cu subalterna sa, Tatiana Vozian, care l-a acuzat de „avansuri sexuale”. Astfel, Lupu a depus o cerere prealabilă în instanță privind dezmințirea informațiilor defăimătoare. Totodată, acesta a depus sesizări la Procuratură și poliție prin care cere tragerea la răspundere a angajatei CC. Într-o reacție, Tatiana Vozian a precizat că Constituția Republicii Moldova garantează dreptul la opinie funcționarilor publici.

Marian Lupu a anunțat, pe 18 aprilie, prin intermediul unei declarații publicate pe site-ul CC, că a inițiat, în raport cu Tatiana Vozian, următoarele acțiuni legale:

1. Cerere prealabilă în temeiul art. 15 din Legea cu privire la libertatea de exprimare, prin care, în ordine extrajudiciară, se solicită Tatianei Vozian dezmințirea informațiilor mincinoase și defăimătoare, conținute în mesajul postat public la data de 11.04.2023;

2. Sesizare în adresa Poliției, prin care se solicită atragerea la răspundere contravențională a angajatei Curții de Conturi pentru săvârșirea contravenției prevăzute la art. 70 Cod contravențional (Calomnia), pe faptul comis;

3. Sesizare în adresa Procuraturii, prin care se solicită examinarea pretinselor acțiuni ilegale în raport cu persoana în cauză (denunțate public prin mesajul respectiv), cu emiterea unei soluții la caz, în modul prevăzut de lege.

Marian Lupu a declarat că Tatiana Vozian a mințit „cu nerușinare și trebuie să-și asume consecințele”.

„Ea a lovit nu doar în mine, ci și în familia mea, precum și în CCRM, și în colectivul instituției. Acele afirmații calomnioase, care nu au nimic în comun cu realitatea, sunt inadmisibile, indiferent de scopurile pe care le-a urmărit. Mă văd obligat să întreprind toate acțiunile necesare pentru a restabili dreptatea. Adevărul oricum va ieși la suprafață”, a menționat acesta.

Președintele Curții de Conturi a spus că, dacă Tatiana Vozian „conștientizează gravitatea acțiunilor sale, mai are o șansă să încerce să repare răul pe care l-a făcut – să recunoască public că a mințit”.

„Dacă nu va dezminți informațiile răspândite, voi apela la toate posibilitățile prevăzute de legislația în vigoare pentru a apăra onoarea și demnitatea familiei, reputația profesională, dar și imaginea instituției pe care o conduc”, a precizat acesta.

Ulterior, Tatiana Vozian a venit cu reacție la anunțul lui Marian Lupu despre intentarea procedurilor în raport cu aceasta. Aceasta a precizat că Constituția Republicii Moldova garantează dreptul la opinie funcționarilor publici.

„Astfel, fiecare angajat al Curții de Conturi poate avea viziunea sa proprie față de o anumită situație care se referă la imaginea instituției sau a colectivului în care activează”, a menționat Vozian.

 

Amintim că Tatiana Vozian, angajata Curții de Conturi care a candidat la funcția de președinte a instituției, îl acuză pe președintele instituției, Marian Lupu, de „avansuri sexuale” și că i-ar fi „pătat reputația” prin aplicarea „mustrării aspre” pe motiv că nu ar fi respectat Codul Etic al instituției”. Mai mult, aceasta susține că a provocat nemulțumirea șefului său pentru că ar fi dezaprobat relațiile amoroase din colectiv.

De cealaltă parte, Marian Lupu respinge acuzațiile. Potrivit ordinului privind sancțiunea disciplinară, Tatiana Vozian este acuzată că ar fi avut un comportament „agresiv”. Pe 12 aprilie, Curtea de Conturi a anunțat că Marian Lupu o va acționa în judecată pe subalterna sa.

Într-o reacție, Vozian l-a acuzat pe președintele Curții de Conturi că utilizează resursele administrative în interes personal.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: