Deputat PAS, la ședința Parlamentului: Situația cu privire la râul Nistru este complicată și pe tronsonul Moldovei
Full Article 3 minutes read

Deputat PAS, la ședința Parlamentului: Situația cu privire la râul Nistru este complicată și pe tronsonul Moldovei

Situația cu privire la râul Nistru este complicată și pe tronsonul Republicii Moldova. Declarația a fost făcută pe 30 mai, la Parlament, de vicepreședintele Comisiei parlamentare mediu, climă și tranziție verde Mariana Cușnir. Deputata a spus că vizita recentă la Chișinău a ministrului mediului din Ucraina „denotă o colaborare foarte strânsă” cu Ministerul Mediului din Republica Moldova. Mai multe detalii cu privire la situația râului Nistru, a menționat deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), va oferi ministrul Mediului care va veni joi la Parlament, pentru a prezenta un proiect de lege. 

Deputata fostului Partid „Șor”, declarat neconstituțional, Reghina Apostolova a cerut la ședința Parlamentului din data de 30 mai audierea ministrului Mediului Sergiu Lazarencu în legătură cu situația privind râul Nistru.

În reacție deputata PAS Mariana Cușnir, vicepreședinte a Comisiei parlamentare mediu, climă și tranziție verde, a declarat că Lazarencu urmează să vină la Parlament pentru a prezenta un proiect de lege și va răspunde la întrebările parlamentarilor cu privire la subiectul râului Nistru. Totodată, Cușnir a recunoscut că situația râului Nistru este complicată și pe tronsonul Republicii Moldova.

„Situația menținerii nivelului apei în râul Nistru, pe tronsonul Ucrainei, în condițiile unui război barbar purtat de un stat agresor împotriva unui popor pașnic este una complicată cu adevărat, inclusiv este complicată situația și pe tronsonul Republicii Moldova. Vizita de ieri a ministrului Protecției Mediului și a Resurselor Naturale a Ucrainei în Republica Moldova denotă o colaborare foarte strânsă între ministere, inclusiv s-a discutat și problema râului Nistru dar despre aceasta o să puteți întreba personal ministrul Mediului care o să fie astăzi prezent la ședință, la prezentarea unui proiect de lege privind acordul de grant și o să puteți da întrebări directe dumnealui”, a precizat Cușnir.

***

Anterior în spațiul public au apărut imagini din Ucraina, care au arătat că râul Nistru a secat în apropiere de orașul Hotin, regiunea Cernăuți. Ulterior, Ministerul Mediului din Republica Moldova și Agenția „Apele Moldovei” au venit cu o reacție. Instituțiile au declarat că segmentul râului Nistru din Moldova nu va seca, deoarece „scurgerea pe teritoriul țării este compensată din lacul de acumulare Nistrean, care asigură un volum suficient pentru a acoperi necesitățile atât în alimentarea cu apă a populației, cât și menținerea condițiilor de viață în ecosistemele acvatice”. Detalii AICI.

Reprezentanți ai întreprinderii de stat ucrainene Ukrhydroenergo, care administrează hidrocentrale majore de-a lungul râurilor Nipru și Nistru, au declarat că scăderea nivelului apei râului Nistru în regiunea Cernăuți este cauzată de o creștere a eliberării apei pentru mărirea producției de energie la Centrala hidroelectrică de la Novodnistrovsk. Informația a fost confirmată, pe surse, pentru o publicație ucraineană. Detalii AICI.

Republica Moldova și Ucraina discută un plan de acțiune în legătură cu situația de la Nistru. Precizările au fost făcute de ministrul mediului din Ucraina Ruslan Streleț, care a efectuat o vizită la Chișinău. Oficialul ucrainean a menționat că este greu de spus acum care este motivul secării Nistrului și „pentru a oferi informații sigure, avem nevoie de concluzii ale experților la nivel interstatal”. Iar ministrul Mediului de la Chișinău a anunțat că, în perioada următoare, o echipă formată din experți din ambele țări va desfășura o serie de cercetări privind situația fluviului Nistru. Detalii AICI


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: