Deputat român, la Chișinău: Moldova este un candidat cu șanse foarte serioase în procesul de aderare la UE
Full Article 3 minutes read

Deputat român, la Chișinău: Moldova este un candidat cu șanse foarte serioase în procesul de aderare la UE

Bucureștiul susține că pentru România integrarea europeană a Republicii Moldova este o prioritate de strategie națională și se arată convins că în curând vor începe procedurile de negociere a capitolelor de aderare pentru țara noastră. Declarații în acest sens au fost făcute de copreședintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, Andrei Daniel. Deputatul de la București, aflat în vizită la Chișinău, a spus că Moldova este un candidat cu „șanse foarte serioase” în procesul de aderare la UE.

„Pentru România, integrarea europeană a Republicii Moldova este o prioritate de strategie națională, este o prioritate pe termen lung și un obiectiv fundamental. Sunt convins că în curând vor începe procedurile privind negocierea capitolelor de aderare. Trebuie ca toate aceste negocieri să fie deschise cât mai curând. Republica Moldova a demonstrat că este pregătită pentru a merge înainte pe acest drum european”, a spus deputatul român Andrei Daniel.

Parlamentatul a adăugat că România consideră „necesar, în tot contextul internațional determinat și de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, ca procedura de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană să fie una rapidă și să nu existe întârzieri”.

„Susținerea pe care România o acordă procesului european al Republicii Moldova este necondiționată și nediscriminatorie. (…) Cred că toate deciziile pe care Chișinăul și le-a asumat în ultimul an fac din Republica Moldova un candidat cu șanse foarte serioase la ceea ce va reprezenta statutul de stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a adăugat Andrei Daniel.

De menționat că la Chișinău, pe 28 martie, a avut loc cea de-a IX-a reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României. Potrivit deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Petru Frunze „scopul acestei reuniuni este de a impulsiona aderarea Moldovei la UE”.

***

Amintim că pe 3 martie 2022, președinta Maia Sandu a anunțat că Republica Moldova depune cererea de aderare la Uniunea Europeană. Șefa statului a făcut anunțul alături de Igor Grosu și Natalia Gavrilița.

Pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea acordării statutului de candidat la UE atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova. Iar pe 23 iunie 2022, Republica Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, alături de Ucraina.

Pe 31 ianuarie 2023, la Parlament, a fost audiat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene cu privire la evoluția implementării Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană. Ministrul Nicu Popescu declara că după obținerea statului de candidat, Moldova a adoptat un plan de implementare a celor 9 recomandări ai Comisiei Europene. „Am transformat acele seturi de recomandări în aproximativ 60 de acțiuni cu instituțiile responsabile. Implementarea acestui plan continuă, se derulează și actualmente, obiectivul nostru este pâna la 31 martie curent să finalizăm toate măsurile prevăzute”, comunica el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: