Deputat rus, despre „atentatul dejucat”: „Un atac direct al Ucrainei asupra Transnistriei trebuie sancționat de Chișinău”
Full Article 2 minutes read

Deputat rus, despre „atentatul dejucat”: „Un atac direct al Ucrainei asupra Transnistriei trebuie sancționat de Chișinău”

Atentatul care, potrivit Tiraspolului, era planificat de serviciile speciale ucrainene cu scopul de a asasina persoane cu funcții importante în administrația nerecunoscută a regiunii, este o tentativă de a „împinge” Chișinăul spre acțiuni mai hotărâte. De această părere este vicepreședintele comitetului Dumei de Stat a Rusiei, responsabil de CSI, Constantin Zatulin.

Potrivit oficialului rus, acțiunea a avut drept scop provocarea unui conflict în Transnistria, iar forțele ucrainene ar fi urmat să profite de ocazie, pentru a prelua controlul asupra munițiilor din satul Covasna. Politicianul mai consideră că, cea mai importantă intenție era, însă, „înăbușirea” enclavei pro-ruse și sfidarea Rusiei.

„Este unul dintre scopurile pe care nici măcar nu le prea ascund. Obstacolele în realizarea acestui țel sunt formalitățile, întrucât un atac direct al Ucrainei asupra Transnistriei trebuie sancționat de către Chișinău”, a scris Zatulin pe o rețea de socializare.

Potrivit lui Zatulin, o astfel de acțiune ar schimba caracterul conflictului, însă scenariul nu este susținut de conducerea Moldovei: „În pofida rusofobiei, actuala conducere a Moldovei dă dovadă de precauție și rezervă. Sunt gata să ajute Ucraina și fac acest lucru, sunt gata să ducă o bătălie a cuvintelor cu Rusia, însă o confruntare directă cu Rusia prin atacul asupra Transnistriei nu este dorit acolo. Iar Ucraina, deschizând această cutie a Pandorei, poarte să meargă inclusiv la un atentat asupra conducerii”.

Amintim că, în seara de 9 martie, postul de televiziune „Pervîi Prednestrovskii” (Первый Приднестровский) a difuzat un film documentar despre presupusul atentat terorist, prin care s-ar fi urmărit asasinarea liderului transnistrean Vadim Krasnoselski, dar și a altor persoane cu funcții înalte din administrația nerecunoscută de la Tiraspol. Potrivit materialului, în spatele planului ar fi Serviciul de Securitate de la Kiev. La rândul lor, autoritățile ucrainene susțin că acuzațiile fac parte dintr-un „scenariu al Kremlinului”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: