Deputații au aprobat: Amenzi mai mici pentru încălcarea măsurilor de combatere a bolilor epidemice
Full Article 2 minutes read

Deputații au aprobat: Amenzi mai mici pentru încălcarea măsurilor de combatere a bolilor epidemice

Amenzile aplicate  pentru nerespectarea prevederilor/măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, precum și a măsurilor de sănătate publică, stabilite de autoritățile competente, vor fi micșorate. Parlamentul a votat astăzi în lectură finală modificări la Codul Contravențional.

Astfel, cuantumul amenzii va scădea de la 22 500 – 25 000 de lei, cât constituie în prezent, până la 2000 – 5000 de lei pentru persoane fizice. Pentru persoanele juridice amenda va constitui între 10 000 – 35 000 de lei, în comparație cu 50 000 – 75 000 de lei, cât este în prezent.

Totodată, persoana sancţionată anterior, printr-o hotărâre/decizie definitivă,  va fi amendată pentru săvârşirea repetată a aceleiași contravenţii pe parcursul aceluiaşi an calendaristic, Astfel,  pentru această contravenţie, persoana fizică  va fi sancţionată cu amendă de la 15 000 la 25 000 de lei, iar persoana juridică – de la 50 000 la 75 000 de lei.

De asemenea, urmează să fie micșorată și amenda pentru prezentarea intenţionată a unor date false sau incomplete ori refuzul de a prezenta datele necesare pentru completarea fişei epidemiologice de la 22 500 la 25 000 de lei la 2500 la 7500 de lei.

În urma acestor modificări, sancțiunile vor fi proporționale cu fapta săvârșită, iar constituționalitatea cadrului legal va fi restabilită. Totodată, în acest fel  se va  da posibilitate agenților constatatori să aplice în continuare amenzile pentru încălcarea acestor prevederi.

De asemenea, Comisia naţională extraordinară de sănătate publică urmează să asigure actualizarea și evidența permanentă a hotărârilor emise. Conform legislației în vigoare, hotărârile Comisiei se publică pe pagina web oficială a Guvernului.

***

Amintim că, pe 30 iunie, Curtea Constituțională a decis că articolul din Codul Contravențional, în baza căruia au fost stabilite amenzile în timpul pandemiei de Covid-19, contravine Legii Supreme. În cazul persoanelor fizice sancţiunile pentru încălcarea măsurilor anti-COVID-19 ajungeau la 25 de mii de lei, iar pentru cele juridice – până la 75 de mii.

Vă rugăm să ne susțineți cu un like la pagina noastră de Facebook.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: