Jardan
Максим Андреев, NewsMaker

Parlamentul se va întruni, luni, în ședință. Vor examina ridicarea imunității a doi deputați

Deputații Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Dinu Plîngău și Liviu Vovc au anunțat că parlamentul se va întruni în ședință plenară luni, 22 martie. Potrivit lui Plîngău, în cadrul ședinței, deputații vor discuta despre ridicarea imunității deputaților din Partidul „ȘOR” – Petru Jardan și Denis Ulanov. Serviciul de presă al parlamentului nu a publicat deocamdată agenta ședinței.

„Suntem anunțați că mâine la 15:00 se convoacă ședința plenară a Parlamentului. Ordinea de zi nu e anunțată, va fi cunoscută abia mâine. În timp ce unii savurează această zi frumoasă de duminică, undeva, cineva negociază. Cine cu cine și care e obiectul negocierilor ne va fi clar tot mâine”,a scris Vovc pe Facebook.

Între timp, Plîngău a precizat că deputații vor analiza problema ridicării imunității a doi deputați.

„Mâine, la ora 15.00 va avea loc ședința plenară a Parlamentului. Printre subiecte va fi și ridicarea imunității celor doi deputați. Tot mâine, Curtea Constituțională urmează să decidă dacă decretul de desemnare a domnului Igor Grosu la funcția de premier este constituțional. Imunitatea va fi ridicată. Premier sau nepremier, asta-i altă întrebare, la care vom primi răspuns mâine”, a scris Plîngău pe pagina sa de Facebook.

Amintim că procurorul general a solicitat ridicarea imunității în vederea reținerii, arestării, percheziționării și trimiterii în judecată a deputaților Petru Jardan și Denis Ulanov. Comisia juridică, numiri și imunități a examinat sâmbătă, 20 martie, cererea procurorului general, iar duminică urmează să se convoace Biroul permanent al parlamentului.

Potrivit Procuraturii Generale, Denis Ulanov este cercetat sub aspectul ”escrocheriei” și ”spălării de bani”, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale.

În cazul lui Petru Jardan, potrivit materialelor urmăririi penale, ar fi comis ”abuz de serviciu”, în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”, aflată în perioada concesionări.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Putin permite străinilor să servească în armata rusă pe timp de mobilizare

Străinii vor putea servi în Forțele Armate ale Federației Ruse în perioada mobilizării. De asemenea, cetățenilor străini li se permite să servească în armata rusă în condiții de stare de urgență, lege marțială, pe timp de război și conflicte armate. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele țării, Vladimir Putin, pe 8 iulie.

Cetățenii statelor străine vor putea participa „la activități de menținere sau restabilire a păcii și securității internaționale”, precum și la operațiuni ale armatei ruse, inclusiv „pentru îndeplinirea sarcinilor de combatere a activităților teroriste internaționale” în afara teritoriului Rusiei, se mai arată în decret, scrie Deutsche Welle.

Potrivit documentului, contractele vor fi încheiate până la încheierea mobilizării, încetarea efectului legii marțiale sau expirarea perioadei de război. Până acum, serviciul militar al străinilor în armata rusă era permis doar în condiții de stare de urgență, lege marțială și conflicte armate. Decretul lui Putin privind mobilizarea „parțială” din 21 septembrie 2022, adoptat în contextul invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, nu a fost anulat și este valabil până în prezent.

Totodată, decretul permite specialiștilor înalt calificați, care au atins limita de vârstă, să semneze noi contracte pentru a servi în Serviciul de Informații Externe (SVR), FSB sau în structurile de protecție de stat.

Cu o zi înainte, președintele rus a semnat o lege care permite persoanelor fără cetățenie să servească prin contract în Forțele Armate ale Federației Ruse.

Potrivit datelor serviciilor de informații americane, în prezent Forțele Armate ale Rusiei recrutează aproximativ 30 000 de militari pe lună, iar conform estimărilor europene — 40 000. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat pe 2 iulie că, de la începutul anului curent, 210 000 de persoane au semnat contracte cu Ministerul Apărării pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei (câte 35 000 pe lună). Acest ritm este suficient pentru a acoperi pierderile de pe front, care, potrivit estimărilor NATO, se ridică la aproximativ 1 000 de oameni pe zi și, cumulat de la începutul războiului, se apropie de pragul de un milion, scrie publicația The Moscow Times.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: