Yale University

Universitatea Yale din SUA – declarată „indezirabilă” pe teritoriul Rusiei: cum explică responsabilii

Parchetul General al Rusiei a declarat activitatea Universității Yale drept „indezirabilă” pe teritoriul Federației Ruse. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă al instituției din 8 iulie, scrie „Novaya Gazeta”.

Potrivit declarației Parchetului General, activitatea universității americane are drept scop „subminarea integrității teritoriale a Federației Ruse, blocada internațională a statului și subminarea fundamentelor sale economice, precum și destabilizarea situației socio-economice și politice din țară”.

Instituția subliniază că în cadrul universității funcționează o Școală de Relații Internaționale, care se ocupă de instruirea liderilor opoziției din state străine. În comunicat se menționează separat faptul că mai mulți angajați ai Fondului pentru Combaterea Corupției au absolvit Universitatea Yale, „iar pentru escaladarea activității protestatare în Federația Rusă au folosit cunoștințele și tehnologiile obținute în cadrul școlii”.

De asemenea, universitatea americană a fost acuzată că a făcut apeluri pentru înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei și că a desfășurat activități legate de confiscarea activelor rusești în scopul finanțării armatei ucrainene.

Universitatea Yale este una dintre cele mai prestigioase universități de cercetare din Statele Unite, făcând parte din Ivy League. Printre absolvenții săi se numără numeroși lideri și politicieni americani (George W. Bush, Bill Clinton, Hillary Clinton, JD Vance), opozantul rus Alexei Navalnîi, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa și alții.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Festivalul de film TIFF revine la Chișinău: Trei zile de filme, workshopuri și întâlniri cu cineaști consacrați 

Festivalul Internațional de Film Transilvania revine în Republica Moldova cu cea de-a 5-a ediție TIFF Chișinău, în perioada 25–27 iulie. Evenimentul, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, se va desfășura în două locații-cheie din capitală: Artcor și Cineplex Loteanu. Pentru cinefilii din Chișinău, accesul la proiecții se face cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile.


Pe parcursul celor trei zile, festivalul va cuprinde proiecții de filme de lungmetraj și scurtmetraj, întâlniri cu regizori, actori și producători, precum și două

workshopuri gratuite destinate tinerilor pasionați de cinema.

Printre invitații speciali ai evenimentului se numără nume de referință din cinematografia românească și internațională, precum actorii Emilia Dobrin, Mihai Călin, Valeriu Andriuță, Daniel Popa, Ciprian Chiricheș, Mircea Puiu Lăscuș,  regizorii Bogdan Mureșanu, Emanuel Pârvu, Alexandru Mavrodineanu și Radu Mocanu, și producătoarele Miruna Berescu și Monica Lăzurean-Gorgan. 

În total, în cadrul festivalului vor fi proiectate peste 30 de filme de lungmetraj și scurtmetraj. Printre acestea se numără cel mai premiat film românesc al sezonului trecut –  Anul Nou care n-a fost (r. Bogdan Mureșanu), care a câștigat premiul Orizzonti la Festivalul de la Veneția, Trei kilometri până la capătul lumii (r. Emanuel Pârvu), care a fost selecționat la Festivalul de la Cannes, sau Săptămâna Mare (r. Andrei Cohn), premiat la Festivalul de la Sarajevo. Selecția include și TWST (Things we said today), cel mai recent film al aclamatului regizor Andrei Ujică, 8 ilustrate din lumea ideală, un film documentar regizat de Radu Jude și filozoful Christian Ferencz-Flatz sau comedia Căsătoria (r. Mihai Bendeac).

Programul complet al proiecțiilor și lista filmelor pot fi consultate aici: www.film.md

TIFF Chișinău este conceput, programat și curatoriat exclusiv de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania. Selecția filmelor reflectă direcțiile artistice și editoriale asumate de TIFF în peste două decenii de existență – un angajament ferm față de calitate, diversitate, libertate de expresie și promovarea celor mai relevante voci ale cinematografiei românești și internaționale.”

– Tudor Giurgiu, președinte TIFF.

Prin organizarea acestui eveniment, ne dorim să contribuim la dezvoltarea industriei cinematografice locale, creând un spațiu de întâlnire între profesioniști din domeniu și publicul larg, să sprijinim tinerii cineaști și să stimulăm interesul 

pentru cinematografia de calitate înaltă. Prin selecția atentă de filme, TIFF Chișinău promovează cultura și limba română, contribuind la consolidarea relațiilor culturale dintre România și Republica Moldova”, a menționat Olga Harabajiu, reprezentantă 609 FILM.

Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este cu intrare liberă, dar cu înregistrare prealabilă pe următorul link: film.md – unde puteți selecta ziua, locația și filmul pe care vreți să-l vizionați.

Proiectul TIFF Chișinău este la a cincea ediție și reprezintă o continuare firească a inițiativei de extindere a prestigiosului Festival Internațional de Film Transilvania. 

Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF Chișinău este un proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), cu sprijinul CNC Moldova, în parteneriat cu 609 FILM, YOUBESC și FILM.MD.  

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: