Marina Tauber

Deputații lui Șor acuză PAS de „uzurparea puterii” în R. Moldova. Propun adoptarea unei declarații în Parlament

Grupul de deputați afiliați oligarhului fugar Ilan Șor propune adoptarea unei declarații în Parlament, care să afirme că Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) ar fi „uzurpat puterea” în Republica Moldova și ar fi „subordonat politic toate instituțiile statului”. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt PAS, Adrina Vlas, a declarat că formațiunea nu va comenta acuzațiile.

Pe 21 noiembrie, deputata Marina Tauber, membră a echipei lui Ilan Șor, a susținut un briefing de presă în care a denunțat presupuse practici anti-democratice din partea PAS.

Timp de patru ani, țara a fost condusă de o grupare politică antipopulară, în frunte cu Maia Sandu, care a preluat puterea absolută în stat. Această grupare a subjugat politic toate instituțiile statului, a distrus Curtea Constituțională și cele mai importante elemente ale statului de drept și democrației. (…)  Consiliul Superior al Magistraturii cu toate instațele, Consiliul Superior al Procurorilor, Procuratura Generală și toate procuraturile, Centrul Național Anticorupție, Comisia Electorală Centrală, Consiliul Audiovizualului și alte instituții cheie și agenții sunt subordonate unui singur centru de comandă și acționează în strictă conformitate cu interesele puterii politice. În loc de profesioniști, în funcții de răspundere au fost puse persoane loiale partidului PAS și liderului său informal. (…) Moldova s-a transformat într-un stat polițienesc, dominat de dictatură și frică”, a declarat Marina Tauber.

Aceasta a menționat că grupul de deputați afiliat lui Șor propune adoptarea unei declarații de către Parlament.

Potrivit lui Tauber, declarația conține, printre altele, faptul că Legistativul afirmă că actuala guvernare „a uzurpat puterea” în Republica Moldova, „subordonând ilegal toate instituțiile statului propriilor interese”, condamnă „acțiunile ilegale” ale organelor de drept și serviciilor speciale împotriva propriului popor, care sunt „echivalate cu acte de genocid” și cere „demisia imediată” a conducătorilor Procuraturii Generale, Serviciului de Informații și Securitate, Inspectoratului General al Poliției, Comisiei Electorale Centrale, Consiliului Audiovizualului și companiei „Teleradio Moldova”.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt PAS, Adriana Vlas, a declarat că formațiunea de guvernământ nu va comenta acuzațiile.

Precizăm că Marina Tauber este cercetată în mai multe dosare penale, inclusiv pentru spălare de bani. Ea a ajuns în Legislativul de la Chișinău pe listele ex-partidului condus de Ilan Șor, declarat între timp neconstituțional. În martie 2024, ea a fost lipsită de imunitatea parlamentară pentru a 9-a oară, în legătură cu statutul de învinuit într-un dosar privind amestecul în înfăptuirea justiției.

Parlamentarii afiliați lui Șor sunt membri ai așa-zisului Bloc „Victorie”, care a fost creat în aprilie 2024 la Moscova. Acesta este controlat de Ilan Șor, care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și se ascunde de justiție în Rusia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

bbc.com

Zelenski i-a retras cetățenia capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Vladimir Zelenski a semnat un decret prin care îi retrage cetățenia mitropolitului Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie (pe numele său real – Orest Berezovski), relatează BBC.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a constatat că Berezovski (Onufrie) a obținut în mod voluntar cetățenia Rusiei în 2002. Despre aceasta nu a informat autoritățile competente ale Ucrainei. În același timp, după aceasta, a continuat să folosească statutul de cetățean al statului nostru”, au comunicat reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei. Potrivit instituției ucrainene, mitropolitul menține legătura cu Patriarhia de la Moscova și „a împiedicat în mod conștient obținerea independenței canonice a Bisericii ucrainene”.

În reacție, potrivit sursei citate, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a declarat: „Preafericitul mitropolit Onufrie a explicat că deține doar pașaportul de cetățean al Ucrainei. El niciodată nu s-a adresat autorităților altor state în legătură cu obținerea altei cetățenii”.

Sursa citată a menționat că, în primăvara anului 2023, mitropolitul Onufrie a declarat că nu deține pașaport rusesc.

Anterior, jurnaliștii au publicat o investigație conform căreia conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a obținut în anii 2002–2003 pașaport de cetățean al Rusiei. Mitropolitul a explicat că a studiat la Seminarul Teologic din Moscova, la Lavra Sfânta Treime a Sfântului Serghei. După destrămarea URSS, el de facto avea cetățenia Rusiei, dar a dobândit și cetățenia Ucrainei. „Cetățenia rusă mi-a fost prelungită automat, dar nu am fost interesat de ea și nu am folosit-o”, a declarat capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Între Ucraina și Rusia existau relații frățești bune. Când aceste relații au început să se deterioreze, mai ales în ultimii 10 ani, am lăsat cetățenia rusă”, a adăugat el.

Menționăm că, până la război, Biserica Ortodoxă Ucraineană aparținea Patriarhiei de la Moscova, iar în mai 2022 a organizat un sobor în urma căruia și-a declarat independența. Totuși, conform sursei citate, discuțiile privind dacă aceasta a devenit cu adevărat independentă de Moscova au continuat. Mulți episcopi și preoți nu au susținut desprinderea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Moscova. Mitropolitul Onufrie a subliniat că s-a pronunțat împotriva războiului și a condamnat agresiunea Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: