Deputații moldoveni, trimiși la Tiraspol. Promo-LEX le oferă bilete gratuite la meciul Sheriff de la Tiraspol, în semn de protest
Full Article 4 minutes read

Deputații moldoveni, trimiși la Tiraspol. Promo-LEX le oferă bilete gratuite la meciul Sheriff de la Tiraspol, în semn de protest

Asociația Promo-LEX a anunțat că oferă în semn de protest două bilete la meciul dintre Sheriff Tiraspol și FC Servette, care va avea loc pe 26 octombrie pe stadionul din Tiraspol. Biletele sunt oferite Comisiei parlamentare speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova. 

Apel la Responsabilitate: Oferim 2 bilete la meciul Sheriff în SEMN de PROTEST! Astăzi, am decis să oferim în dar Comisiei speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova două bilete la meciul FC Sheriff, care va avea loc la Tiraspol”, se arată în declarația Asociației.

Deputații moldoveni, trimiși la Tiraspol. Promo-LEX le oferă bilete gratuite la meciul Sheriff de la Tiraspol, în semn de protest

Facebook/Promo-LEX

Promo-LEX a menționat că a decis să ofere biletele în contextul „lipsei de acțiune a autorităților în prevenirea organizării acestui meci într-o regiune în care se încalcă flagrant drepturile omului”.

Recent, fotojurnalista Elena Covalenco a fost declarată „indezirabilă” de către administrația ilegală de la Tiraspol, aducând în atenție restricțiile și riscurile cu care se confruntă jurnaliștii în regiune. În opinia Promo-LEX, Comisia parlamentară urma să documenteze imediat incidentul interzicerii accesului jurnalistei, să o invite la Parlament și să solicite instituțiilor abilitate ale statului să inițieze un proces de consultări pentru a identifica și propune soluții la problema privind libera circulație a jurnaliștilor pe întreg teritoriul țării”, a comunicat Asociația.

Promo-LEX a mai declarat că „administrația de la Tiraspol nu oferă garanții credibile de securitate”.

Mai mult ca atât, obstrucționează activitatea jurnaliștilor. Astfel, organizarea meciurilor UEFA în această regiune este nu doar nepotrivită, dar și periculoasă. În context, Promo-LEX a solicitat, astăzi, UEFA să își reevalueze decizia de a permite organizarea meciurilor în teritorii cu probleme grave legate de drepturile omului și să ia măsuri pentru asigurarea integrității și siguranței tuturor participanților. (…) UEFA, ca organizație care încorporează principiile Declarației Universale a Drepturilor Omului în statutul său, are responsabilitatea de a acționa în conformitate cu aceste valori”, au conchis reprezentanții Asociației.

Menționăm, Comisia specială de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova a fost constituită în noiembrie 2021. Inițiativa legislativă a venit din partea președintelui Parlamentului Igor Grosu. El declara că „până în prezent, Parlamentul a fost mai puțin implicat în tot ce privește controlul parlamentar al procesului de reglementare transnistreană”. „Pentru a oferi o valență acestui proces, am propus crearea unei comisii care să aibă în vizor realizarea politicilor de reintegrare a Republicii Moldova. Așa ne vom exercita dreptul de control parlamentar și vom contribui la procesul de apropiere a celor două maluri ale Nistrului nu ad-hoc, dar permanent și consecvent”, a argumentat Grosu. Președinte al comisiei a fost ales vicespeakerul Mihail Popșoi.

***

Pe 21 septembrie, la Tiraspol a fost disputat meciul dintre Sheriff și clubul italian Roma. După începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Sheriff a găzduit meciuri acasă la Chișinău, dar în iulie 2023 Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) a permis ca meciurile să fie jucate la Tiraspol.

Anterior, organizația pentru drepturile omului Promo-LEX a făcut apel la președintele UEFA să nu organizeze meciuri de fotbal la Tiraspol, până când drepturile omului nu vor fi asigurate pe malul stâng al Nistrului.

Fotojurnalista Elena Covalenco, angajată la agenția de presă IPN, nu a fost lăsată să intre în regiunea transnistreană și a primit un document în care scrie că este declarată „indezirabilă”. În iulie 2023, Covalenco a intervievat locuitorii din stânga Nistrului despre atitudinea lor față de război. Interviul a fost publicat de DW.

Elena Covalenco a emis un apel către UEFA pentru a aduce în atenție îngrijorările privind organizarea meciurilor UEFA în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum și restricțiile și riscurile cu care se confruntă jurnaliștii, a informat Promo-LEX pe 26 octombrie.

Și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian a vorbit despre acest caz. Parlamentarul a menționat că meciul Sheriff-ului din cadrul Europa League va fi urmărit cu mare atenție, iar pentru cele mai mici abateri vor urma consecințe.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: