Radu Marian avertizează Tiraspolul, înainte de noul meci Sheriff: „Orice mic incident și fărâmă de abuz va trebui să se lase cu consecințe”
Full Article 3 minutes read

Radu Marian avertizează Tiraspolul, înainte de noul meci Sheriff: „Orice mic incident și fărâmă de abuz va trebui să se lase cu consecințe”

Fotojurnalista Elena Covalenco, care acum o lună a fost declarată „indezirabilă” de către administrația nerecunoscută de la Tiraspol,  a emis un apel către UEFA pentru a aduce în atenție îngrijorările privind organizarea meciurilor UEFA în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum și restricțiile și riscurile cu care se confruntă jurnaliștii, informează Promo-LEX pe 26 octombrie. Și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a vorbit despre acest caz. Parlamentarul a menționat că meciul Sheriff-ului din cadrul Europa League va fi urmărit cu mare atenție, iar pentru cele mai mici abateri vor urma consecințe.

Potrivit experților Promo-LEX, restricția aplicată jurnalistei Elena Covalenco reprezintă „o încălcare nejustificată a normelor internaționale care protejează libertatea de exprimare și libertatea mass-media”.

„Decizia de a organiza meciurile UEFA Europa League în teritoriul temporar ocupat al Moldovei, unde staționează ilegal trupele ruse, este alarmantă pe motiv că garanțiile de securitate oferite de către administrația ilegală sau conglomeratul Sheriff nu sunt credibile, legale și legitime, iar sistemul opresiv al regimului de la Tiraspol încalcă flagrant drepturile omului, beneficiind totodată de impunitate, atât la nivel național cât și internațional. UEFA ar trebui să împiedice exploatarea deciziilor sale de către regimuri nelegitime și autocratice”, consideră Promo-LEX.

Deputatul PAS Radu Marian a avertizat că eventualele abuzuri care ar putea avea loc în cadrul mediului din 26 octombrie se vor solda cu „consecințe pentru administrația ilegală”.

„Astăzi are loc un nou meci al Sheriff-ului la Tiraspol din cadrul Europa League. La meciul precedent, unei jurnaliste din Chișinău i-a fost interzisă intrarea în regiunea transnistreană de către autoritățile ilegale de acolo. Însăși acest abuz nu trebuie să fie lăsat fără răspuns. Vom urmări foarte atent modul în care se va desfășura meciul de azi – orice mic incident și fărâmă de abuz de acest fel va trebui să se lase cu consecințe pentru administrația ilegală”, a scris Radu Marian pe rețelele de socializare.

Sheriff Tiraspol va juca pe 26 octombrie meciul cu FC Servette, Elveția. Meciul se va disputa pe stadionul din Tiraspol.

***

Pe 21 septembrie, la Tiraspol a fost disputat meciul dintre Sheriff și clubul italian Roma. După începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Sheriff a găzduit meciuri acasă la Chișinău, dar în iulie 2023 Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) a permis ca meciurile să fie jucate la Tiraspol. Anterior, organizația pentru drepturile omului Promo-LEX a făcut apel la președintele UEFA să nu organizeze meciuri de fotbal la Tiraspol, până când drepturile omului nu vor fi asigurate pe malul stâng al Nistrului.

Fotojurnalista Elena Covalenco, angajată la agenția de presă IPN,  nu a fost lăsată să între în regiunea transnistreană și a primit un document în care scrie că este declarată „indezirabilă”. În iulie 2023, Covalenco a intervievat locuitorii din stânga Nistrului despre atitudinea lor față de război. Interviul a fost publicat de DW.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: