Deputații partidului de guvernare au adoptat, în lectura a doua, proiectul de lege care prevede că mecanismul de consultare de către Parlament a Adunării Populare a Găgăuziei va fi reglementat prin lege. Acest lucru se va întâmpla în cazul examinării proiectelor de legi care vizează statutul, atribuțiile sau alte chestiuni care se referă la UTA Găgăuzia.
Documentul a fost elaborat în pe platforma Grupului de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituționale, a funcționării unității teritoriale autonome Găgăuzia, pentru ajustarea prevederilor legislative ale Republicii Moldova referitoare la statutul special al UTA Găgăuzia stabilit de normele constituționale. În rezultat, proiectele de acte normative, care vizează statutul sau competențele UTA Găgăuzia, vor fi transmise spre avizare Adunării Populare a Găgăuziei/Comitetului Executiv. De asemenea, în proiectul de lege este stipulată expres atribuția autorităților UTA Găgăuzia de a transmite proiectele legilor locale elaborate spre avizare ministerelor și altor autorități administrative centrale de resort, responsabile de domeniul la care se referă proiectul de lege.
Potrivit autorilor, modificările legislative vor duce la aprofundarea relațiilor de colaborare dintre UTA Găgăuzia și organele centrale ale administrației publice.
Tot la ședința plenară de astăzi, deputații au votat, în prima lectură, un proiect de lege, prin care se propune modificarea Regulamentului Parlamentului. Astfel, comisiile parlamentare permanente vor fi responsabile să îi invite la discuții pe reprezentanții Adunării Populare, în cazul în care vor fi supuse audierilor publice proiecte de legi care se referă la UTA Găgăuzia. Inițiativa legislativă a fost susținută de 54 de deputați.
***
Grupul de lucru este o platformă de dialog permanent între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei, compusă din număr egal de legiuitori din Chișinău și Comrat, creat în 2015. De la lansare, Grupul a adoptat circa 60 de decizii comune. Ședințele informale ale Grupului de lucru fiind facilitate de CMI – Fundația pentru pace Martti Ahtisaari în cadrul proiectului „Dialog privind Găgăuzia”, finanțat de Suedia în cadrul căruia se oferă expertiză și suport procesului de dialog.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!