Deputații vor modificări la programul cu FMI. Acestea prevăd majorarea asistenței financiare pentru țara noastră
Full Article 2 minutes read

Deputații vor modificări la programul cu FMI. Acestea prevăd majorarea asistenței financiare pentru țara noastră

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, modificări la două Legi privind atragerea împrumuturilor de stat externe din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), ca urmare a majorării asistenței financiare pentru țara noastră.

La data de 11 mai curent, FMI a decis majorarea de la 400 milioane de Drepturi speciale de tragere (DST) până la 594,3 milioane de DST (cca 795,72 milioane de dolari SUA) a împrumuturilor în cadrul Programului de reforme economice.

Programul este susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF).

Potrivit unui comunicat al Parlamentului, cele două împrumuturi vor fi utilizate pentru finanțarea necesităților bugetului de stat.

„Asistența financiară va fi folosită pentru acoperirea necesităților urgente de finanțare ale balanței de plăți, survenite în urma șocurilor negative, inclusiv a războiului din Ucraina și sancțiunilor internaționale impuse Federației Ruse și Republicii Belarus”, comunică reprezentanții Parlamentului.

Proiectul de modificare a celor două Legi urmează a fi votate în lectura a doua.

Documentele nu presupun obligații de rambursare – fiecare țară membră a FMI poate utiliza DST din cota sa, conform necesităților interne. DST este un activ de rezervă creat de către Fondul Monetar Internațional cu scopul de a suplimenta activele de rezervă existente ale statelor membre FMI.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: