Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a contestat la CC legea privind modificarea activității ANI
Full Article 3 minutes read

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a contestat la CC legea privind modificarea activității ANI

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a contestat la Curtea Constituțională (CC) modificările adoptate de majoritatea parlamentară referitoare la activitatea Autorității Naționale de Integritate.

Sergiu Litvinenco spune că legea contestată este neconstituțională, întrucât nu respectă criteriile de claritate, contravine conceptului statului de drept, încalcă principiul de neretroactivitate și a fost adoptată cu încălcarea procedurilor stabilite de Constituție și de Regulamentul Parlamentului.

„Pe ultima sută de metri însă, au fost adăugate prevederi care modifică și Codul de procedură penală. Ideea modificării Codului de procedură penală este aceea că investigarea hoților pentru infracțiunea de îmbogățire ilicită să poată fi instrumentată doar după ce există un act de constatare a averii nejustificate din partea ANI. Dar având în vedere că activitatea ANI a fost practic paralizată, nici dosare pe Îmbogățirea ilicită nu pot să mai existe. Ca efect pe termen scurt al modificărilor este că toți socialiștii care nu își pot justifica averea obținută prin 2015, 2016 și 2017 (exact perioada culioacelor) vor scăpa de dosare. Și vor rămâne cu averea obținută ilegal. De asemenea, toți cei cărora li s-au intentat cauze penale pe îmbogățire ilicită – Sternioală, Druță, Chitoroagă – tot vor scăpa de dosare”, menționează Litvinenco.

El a subliniat că amendamente au fost făcute și la Codul de procedură penală, astfel încât dosarele pentru infracțiunea de îmbogățire ilicită vor putea fi deschise doar după emiterea unui act de constatare a averii nejustificate din partea ANI, care, la rândul ei, a fost lipsită de mai multe competențe prin noile modificări legislative, activitatea ei fiind practic paralizată, după cum a apreciat deputatul PAS.

De asemenea, alesul poporului spune că legea complică curățirea sistemului public de oameni corupți, dimpotrivă, se poate spune că prin legea respectivă s-a făcut o amnistie mascată a celor care au furat această țară.

„Pe termen mediu și lung legea poate face imposibilă sancționarea celor care au furat această țară”, a mai scris Litvinenco pe pagina sa de facebook.

Amintim, deputații partidului Socialiștilor (PSRM) au propus să reducă de la trei ani la un an perioada în care autoritățile competente pot verifica declarațiile și proprietățile unui funcționart. De asemenea, conform proiectului de amendamente propuse de socialiști, persoana a cărei proprietate este verificată va putea contesta rezultatele verificării în instanță. Și va fi posibil să se aplice sancțiuni unei astfel de persoane numai după decizia finală a instanței.

Autorii proiectului notează că acest lucru va evita abuzurile comise de organele de inspecție, precum și va stabili clar termenul de prescripție pentru încălcările din acest domeniu, în conformitate cu normele Codului administrativ. Proiectul de lege a fost aprobat pe 10 decembrie de comisia juridică parlamentară pentru numiri și imunități.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: