Sergiu Litvinenco
Максим Андреев, NewsMaker

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a contestat la CC legea privind modificarea activității ANI

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a contestat la Curtea Constituțională (CC) modificările adoptate de majoritatea parlamentară referitoare la activitatea Autorității Naționale de Integritate.

Sergiu Litvinenco spune că legea contestată este neconstituțională, întrucât nu respectă criteriile de claritate, contravine conceptului statului de drept, încalcă principiul de neretroactivitate și a fost adoptată cu încălcarea procedurilor stabilite de Constituție și de Regulamentul Parlamentului.

„Pe ultima sută de metri însă, au fost adăugate prevederi care modifică și Codul de procedură penală. Ideea modificării Codului de procedură penală este aceea că investigarea hoților pentru infracțiunea de îmbogățire ilicită să poată fi instrumentată doar după ce există un act de constatare a averii nejustificate din partea ANI. Dar având în vedere că activitatea ANI a fost practic paralizată, nici dosare pe Îmbogățirea ilicită nu pot să mai existe. Ca efect pe termen scurt al modificărilor este că toți socialiștii care nu își pot justifica averea obținută prin 2015, 2016 și 2017 (exact perioada culioacelor) vor scăpa de dosare. Și vor rămâne cu averea obținută ilegal. De asemenea, toți cei cărora li s-au intentat cauze penale pe îmbogățire ilicită – Sternioală, Druță, Chitoroagă – tot vor scăpa de dosare”, menționează Litvinenco.

El a subliniat că amendamente au fost făcute și la Codul de procedură penală, astfel încât dosarele pentru infracțiunea de îmbogățire ilicită vor putea fi deschise doar după emiterea unui act de constatare a averii nejustificate din partea ANI, care, la rândul ei, a fost lipsită de mai multe competențe prin noile modificări legislative, activitatea ei fiind practic paralizată, după cum a apreciat deputatul PAS.

De asemenea, alesul poporului spune că legea complică curățirea sistemului public de oameni corupți, dimpotrivă, se poate spune că prin legea respectivă s-a făcut o amnistie mascată a celor care au furat această țară.

„Pe termen mediu și lung legea poate face imposibilă sancționarea celor care au furat această țară”, a mai scris Litvinenco pe pagina sa de facebook.

Amintim, deputații partidului Socialiștilor (PSRM) au propus să reducă de la trei ani la un an perioada în care autoritățile competente pot verifica declarațiile și proprietățile unui funcționart. De asemenea, conform proiectului de amendamente propuse de socialiști, persoana a cărei proprietate este verificată va putea contesta rezultatele verificării în instanță. Și va fi posibil să se aplice sancțiuni unei astfel de persoane numai după decizia finală a instanței.

Autorii proiectului notează că acest lucru va evita abuzurile comise de organele de inspecție, precum și va stabili clar termenul de prescripție pentru încălcările din acest domeniu, în conformitate cu normele Codului administrativ. Proiectul de lege a fost aprobat pe 10 decembrie de comisia juridică parlamentară pentru numiri și imunități.

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: