„Deschidem o poartă largă pentru federalizare”. Opoziția a cerut amânarea proiectului de lege privind statutul Găgăuziei
Full Article 2 minutes read

„Deschidem o poartă largă pentru federalizare”. Opoziția a cerut amânarea proiectului de lege privind statutul Găgăuziei

Platforma DA și grupul Pro Moldova au cerut excluderea de pe ordinea de zi a proiectului de lege privind statutul Găgăuziei. Deputatul Dinu Plîngău a argumentat că unele prevederi contravin Constituției. Majoritatea parlamentară nu a susținut propunerea.

Alexandr Slusari a declarat că proiectul de lege privind statutul UTA Găguziei trebuie examinat și discutat pe larg suplimentar.

„Ultimul test pentru acest dezmăț de astăzi, dar și ultimul gram de speranță. Proiecte care pun în pericol suveranitatea Republicii Moldova. Nu a fost discutat pe larg. Avem pericolul federalizării, nu avem avizul guvernului. cerem să fie excluse aceste documente care prezintă pericol pentru Republica Moldova. Deschidem o poartă largă pentru federalizare, citiți avizul CNA”, a argumentat Slusari.

Andrian Candu a propus să se solicite opinia reprezentanților Găgăuziei și cea a experților din cadrul OSCE.

„Proiectul de lege a fost elaborat de grupul de lucru în componența deputaților din parlamentul Republicii Moldova și cei ai Adunării Populare a Găgăuziei, experți din cadrul Consiliului Europei. Proiectul a fost coordonat pe timpuri cu experți din cadrul OSCE”, a argumentat Bătrîncea.

Inga Grigoriu, deputata fracțiunii Platforma DA a menționat că, deși face parte din grupul de lucru, nu a fost consultată: „A fost decizia personală a președintelui grupului de lucru de a înregistra cele trei proiecte de lege. În grupul de lucru nu au fost consultați toți membrii în vederea înregistrării proiectului”.

Deputatul Platformei DA Dinu Plângău a atras atenția că, dacă va fi votat în două lecturi, proiectul de lege va fi declarat neconstituțional.

Majoritatea parlamentară nu a susținut propunerea privind excluderea subiectului de pe ordinea de zi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: