„Deschidem o poartă largă pentru federalizare”. Opoziția a cerut amânarea proiectului de lege privind statutul Găgăuziei

Platforma DA și grupul Pro Moldova au cerut excluderea de pe ordinea de zi a proiectului de lege privind statutul Găgăuziei. Deputatul Dinu Plîngău a argumentat că unele prevederi contravin Constituției. Majoritatea parlamentară nu a susținut propunerea.

Alexandr Slusari a declarat că proiectul de lege privind statutul UTA Găguziei trebuie examinat și discutat pe larg suplimentar.

„Ultimul test pentru acest dezmăț de astăzi, dar și ultimul gram de speranță. Proiecte care pun în pericol suveranitatea Republicii Moldova. Nu a fost discutat pe larg. Avem pericolul federalizării, nu avem avizul guvernului. cerem să fie excluse aceste documente care prezintă pericol pentru Republica Moldova. Deschidem o poartă largă pentru federalizare, citiți avizul CNA”, a argumentat Slusari.

Andrian Candu a propus să se solicite opinia reprezentanților Găgăuziei și cea a experților din cadrul OSCE.

„Proiectul de lege a fost elaborat de grupul de lucru în componența deputaților din parlamentul Republicii Moldova și cei ai Adunării Populare a Găgăuziei, experți din cadrul Consiliului Europei. Proiectul a fost coordonat pe timpuri cu experți din cadrul OSCE”, a argumentat Bătrîncea.

Inga Grigoriu, deputata fracțiunii Platforma DA a menționat că, deși face parte din grupul de lucru, nu a fost consultată: „A fost decizia personală a președintelui grupului de lucru de a înregistra cele trei proiecte de lege. În grupul de lucru nu au fost consultați toți membrii în vederea înregistrării proiectului”.

Deputatul Platformei DA Dinu Plângău a atras atenția că, dacă va fi votat în două lecturi, proiectul de lege va fi declarat neconstituțional.

Majoritatea parlamentară nu a susținut propunerea privind excluderea subiectului de pe ordinea de zi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: