Descinderi cu mascați la Primăria Cahul: Mai mulți funcționari, cercetați pentru abuz în serviciu
Full Article 2 minutes read

Descinderi cu mascați la Primăria Cahul: Mai mulți funcționari, cercetați pentru abuz în serviciu

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii Anticorupție au descins cu percheziții, în această dimineață, la Primăria mun. Cahul, în cadrul unei cauze penale pornite pe fapte de abuz în serviciu. Potrivit materialelor cauzei, factori de decizie ai Primăriei mun. Cahul ar fi favorizat mai mulți agenți economici prin încheierea unor contracte de achiziții, contrare intereselor  publice, fapt prin care au cauzat prejudicii considerabile bugetului public.

Potrivit CNA, din probatoriul acumulat, rezultă o bănuială rezonabilă că, în perioada 2021 până în prezent, secretarul Grupului de lucru în domeniul achizițiilor de bunuri, servicii şi lucrări, ar fi divizat procedurile de achiziții publice, efectuate de către Primăria mun. Cahul, în contracte de valoare mică, pentru a evita procedura de licitație. În așa mod, funcționarul a organizat de sine stătător procedura de achiziție de valoare mică, prin examinarea personală a ofertelor şi atribuirea contractelor anumitor agenți economici.

În cadrul investigațiilor și acțiunilor de urmărire penală s-a constatat că prin semnarea contractelor de valoare mică au fost favorizați mai mulți antreprenori care au propus prețuri mai mari pentru serviciile prestate, în detrimentul altor ofertanți care și-au propus serviciile la prețuri mult mai mici. Doar pe parcursul anului 2022, Primăria Cahul a efectuat un număr impunător de achiziții de valoare mică, care vizau lucrări de construcție și reparație a grădinițelor din municipiu, a Palatului de Cultură „Nicolae Botgros”, a stadionului din Cahul etc., cauzând daune considerabile bugetului public.

Pentru confirmarea probelor administrate de organul de urmărire penală, astăzi s-au efectuat percheziții în biroul secretarului Grupului de lucru privind achizițiile publice a Primăriei mun. Cahul, de unde au fost ridicat contracte de achiziție și alți purtători de informații. Funcționarul a fost escortat la sediul DGT Sud al CNA pentru a-i fi prezentată ordonanța de bănuit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: