Detalii despre reuniunea primarilor. Sandu, Grosu, Recean și 5 miniștri vor avea discursuri în fața celor 895 de edili invitați
Full Article 3 minutes read

Detalii despre reuniunea primarilor. Sandu, Grosu, Recean și 5 miniștri vor avea discursuri în fața celor 895 de edili invitați

Forumul primarilor, anunțat de președinta Maia Sandu, va avea loc la Palatul Republicii din Chișinău pe 9 decembrie începând cu ora 9:00. La eveniment vor avea discursuri șefa statului, premierul, președintele Parlamentului dar și cinci miniștri. Autoritățile au publicat pe 8 decembrie mai multe detalii despre forum. 

Reprezentanții instituției prezidențiale au declarat pe 8 decembrie că la forumul primarilor sunt invitați „la un dialog cu autoritățile centrale edilii din întreaga țară”.

Evenimentul va avea genericul „Viitorul administrației publice locale” și, potrivit instituției prezidențiale, este organizat de Guvern în colaborare cu Congresul Autorităților Locale din Moldova, sub egida președintei Republicii Moldova Maia Sandu.

La Forum au fost invitați toți cei 895 de primari aleși sau realeși. Programul Forumului include două sesiuni de discuții cu reprezentanții Executivului, ai Parlamentului și experți din mediul asociativ. În cadrul acestora, participanții vor vorbi despre dezvoltarea localităților în procesul de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană, fondurile pentru dezvoltare regională și despre ce oportunități de modernizare există pentru comunități”, au menționat reprezentanții Președinției.

Forumul va avea loc la Palatul Republicii, începând cu ora 9:00.

Reprezentanții Guvernului au publicat agenda evenimentului. Se menționează că începând cu ora 09:00 și până la ora 09:30 va avea loc înregistrarea participanților.

Președinta Maia Sandu va ține un discurs începând cu ora 10:00. Ulterior, de la ora 11:00 până la 12:00 vor avea discursuri: premierul Dorin Recean, președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova Tatiana Badan și președinta Comisiei administrației publică și dezvoltare regională din Parlament Larisa Voloh.

Vor avea discursuri la forum și miniștrii Andrei Spînu, Vladimir Bolea, Petru Rotaru, Iordanca-Rodica Rordanov dar și Victor Parlicov. Începând cu ora 13:00 se va adresa către primari președintele Parlamentului Igor Grosu.

Forumul se va încheia în jurul orei 14:00.

Pe 4 decembrie, președinta Maia Sandu a invitat primarii din Republica Moldova la un forum. La eveniment, potrivit șefei statului, se va „pune fundamentul unei colaborări benefice pentru toți cetățenii”. Premierul Dorin Recean a declarat că la „Forumul primarilor”, anunțat de Sandu, trebuie să vină toți aleșii locali indiferent de culoarea politică. Potrivit lui Recean, administrația publică centrală și administrația publică locală și-ar dori același lucru – să construiască localități comode și europene.

Comuniștii și socialiștii cred că primarii, aleși pe listele partidelor de opoziție, nu trebuie să participe la forumul primarilor. Aceștia au îndemnat „formațiunile politice, care se opun regimului Sandu și PAS, să solicite reprezentanților săi să nu participe la acest spectacol”. Potrivit lor, înainte de a chema pe cineva la dialog, Maia Sandu ar trebui să-și ceară scuze pentru afirmația că „finanțarea externă va ajunge doar în localitățile în care vor fi aleși primari pro-europeni”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: