„Înainte de a chema la dialog ar trebui să-și ceară scuze”. Comuniștii și socialiștii, reacție la forumul anunțat de Sandu și apel către primari
Full Article 3 minutes read

„Înainte de a chema la dialog ar trebui să-și ceară scuze”. Comuniștii și socialiștii, reacție la forumul anunțat de Sandu și apel către primari

Comuniștii și socialiștii cred că primarii, aleși pe listele partidelor de opoziție, nu trebuie să participe la evenimentul organizat de președinta Maia Sandu – Forumul primarilor. Aceștia au îndemnat „formațiunile politice, care se opun regimului Sandu și PAS, să solicite reprezentanților săi să nu participe la acest spectacol”. Potrivit lor, înainte de a chema pe cineva la dialog, Maia Sandu ar trebui să-și ceară scuze pentru afirmația că „finanțarea externă va ajunge doar în localitățile în care vor fi aleși primari pro-europeni”. 

Socialiștii au emis o declarație, din numele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), în care „îndeamnă primarii aleși să nu participe la spectacolul propagandistic al lui Sandu”.

BCS respinge și condamnă inițiativa Maiei Sandu de a organiza o așa-numită întâlnire cu primarii aleși din localitățile țării. Amintim că, pe parcursul campaniei electorale, conducerea de vârf a țării, în persoana președintelui, Maia Sandu, prim-ministrului, Dorin Recean, și președintelui Parlamentului, Igor Grosu, a șantajat deschis alegătorii, afirmând că finanțarea externă va ajunge doar în localitățile în care vor fi aleși primari „pro-europeni”. După eșecul rușinos din alegeri, Sandu și-a schimbat retorica și cheamă primarii aleși la un „dialog”. (…) Înainte de a chema pe cineva la dialog, doamna Sandu ar trebui să-și ceară scuze atât de la alegători, cât și de la aleșii locali”, se arată în declarația socialiștilor.

Aceștia au îndemnat „și alte formațiuni politice, care se opun regimului Sandu și PAS, să solicite reprezentanților săi în administrația publică locală să nu participe la acest spectacol propagandistic rușinos”.

***

Președinta Maia Sandu a invitat primarii din Republica Moldova la un forum pe 9 decembrie. La eveniment, potrivit șefei statului, se va „pune fundamentul unei colaborări benefice pentru toți cetățenii”. Premierul Dorin Recean a declarat că la „Forumul primarilor”, anunțat de Maia Sandu, trebuie să vină toți aleșii locali indiferent de culoarea politică. Potrivit lui Recean, administrația publică centrală și administrația publică locală și-ar dori același lucru – să construiască localități comode și europene.

***

În noiembrie 2023, în Republica Moldova au avut loc alegeri locale generale. Potrivit alegeri.md, urmare a turului I și II al alegerilor locale, PAS s-a ales în total cu 291 primari, PSRM – 144, candidați independenți aleși primari sunt 116, iar PSDE s-a ales cu 103 primari.

Înainte de scrutinul local, în septembrie 2023, președinta Maia Sandu a declarat că la alegerile din noiembrie cetățenii trebuie să înțeleagă – dacă vor ca satele și orașele în care locuiesc să se transforme în bine e nevoie să aleagă primari europeni. Potrivit șefei statului, „pentru reprezentanți ai grupărilor criminale” bani europeni nu o să vină. Socialistul Igor Dodon s-a arătat indignat de precizările Maiei Sandu și a spus că „președintele comite o încălcare gravă a Constituției și șantajează cetățenii”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: