Diacov, către Tauber: „Cred că dacă fracțiunea ȘOR se va apuca de lucru, vom mai rămâne fără câțiva deputați”
Full Article 4 minutes read

Diacov, către Tauber: „Cred că dacă fracțiunea ȘOR se va apuca de lucru, vom mai rămâne fără câțiva deputați”

Replici acide în ședința de joi, 27 februarie, a plenului parlamentului. Inițiativa președintelui fracțiunii Partidului Democrat (PDM) de a-l înlocui pe Serghei Sîrbu cu Igor Vremea în cadrul Biroului permanent al parlamentului a provocat o discuție între mai mulți deputați.

Președintele fracțiunii PDM în cadrul legislativului, Dumitru Diacov, a propus ca Serghei Sîrbu să fie înlocuit cu Igor Vremea în cadrul Biroului permanent al parlamentului, dat fiind faptul că acesta a părăsit rândurile formațiunii.

„În locul domnului Sîrbu, care a migrat în alt grup parlamentar, să fie numit domnul Igor Vremea”, a anunțat Diacov.

La rândul său, Serghei Sîrbu, care a aderat recent la grupul parlamentar Pro Moldova, a obiectat față de înlocuirea sa.

„Noi nu vrem să atentăm la cota Partidului Democrat, dar conform regulamentului parlamentului, fiecare grup parlamentar trebuie să fie reprezentat. Dacă sunteți de acord, și voi să vă păstrați cota, dar și alți colegi să aibă reprezentanți în Biroul permanent”, a argumentat Sîrbu.

În replică, Dumitru Diacov a răspuns că nu are de gând să părăsească rândurile PDM.

„Eu înțeleg că Sergiu, din punctul ăsta de vedere, are „orizonturi” multe și el azi e în Pro Moldova, mâine în Pro-nu-știu-care, dar Pro Moldova nu există așa partid, nu a existat așa concurent electoral. De aceea, voi nu vă grăbiți: faceți congresul, adunați oameni, dacă o să puteți, de prin raioane și atunci o să vă salutăm”, a precizat președintele fracțiunii PDM.

La rândul său, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp, a menționat că, potrivit regulamentului parlamentului, grupurile parlamentare au aceleași drepturi ca și fracțiunile, iar întrucât PDM a „pierdut” șase deputați, cotele fiecărei formațiuni politice ar trebui revăzute.

„În condițiile în care o fracțiune pierde un anumit număr de membri nu trebuie să păstreze aceeași cotă pe care o are de la bun început, că până la urmă o să rămână singur dl Diacov, ce, va rămâne cu același număr de membri în Biroul permanent?”, s-a întrebat Lilian Carp.

La rândul său, deputata Partidului Demnitate și Adevăr, Maria Ciobanu, i-a spus lui Dumitru Diacov că, în prezent, acesta ar culege „roadele” faptelor sale de-a lungul timpului.

„Să știți că migrația abia a început. După șase vor urma și alții. Nu au migrat de dragoste față de Plahotniuc, dar de frică. Sergiu, salut, deși și tu ai făcut atâtea nebunii de-a lungul anilor”, a spus Maria Ciobanu.

În discuție a intervenit și membra Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, care i-a amintit lui Dumitru Diacov că acum câțiva ani, când un grup de 14 deputați comuniști au aderat la PDM, acesta s-a împotrivit ca parlamentarii respectivi să fie excluși din comisiile parlamentare din care făceau parte.

„Dacă mâine-poimâine ne trezim că în grupul Pro Moldova vor fi mai mulți deputați decât în PDM, ce vom face atunci?”, a întrebat Marina Tauber.

La rândul său, Dumitru Diacov a spus că regretă plecarea celor șase deputați, însă nu exclude că și alți parlamentari le vor urma exemplul.

„Dacă o să lucreze bine fracțiunea ȘOR, eu sunt sigur că vor mai pleca câțiva deputați”, a menționat Diacov.

Iar vicepreședintele parlamentului, socialistul Vlad Bătrîncea, a menționat că, în prezent, în parlament s-ar fi format o coaliție între fracțiunile PAS, PDA, ȘOR și grupul Pro Moldova.

„Acei care au fost cândva în alianța PD-PLDM, astăzi încearcă să facă diferite reglări de conturi. Astăzi este deja coaliția ACUM-ȘOR-Candu. Cetățenii nu trebuie să vadă acest show în ședința plenară”, a menționat Bătrîncea.

Parlamentul a aprobat Hotărârea prin care deputatul Fracțiunii Partidului Democrat din Moldova Igor Vremea a fost numit în calitate de membru al Biroului permanent al Parlamentului.

Decizia este motivată de către autori prin faptul că deputatul Serghei Sîrbu, care anterior a deținut această funcție, și-a anunțat retragerea din Fracțiunea PDM.

Schimbarea a fost operată cu referire la articolul 6 punctul 2 din Regulamentul Parlamentului.

Pentru mai multe știri abonați-vă la pagina noastră de Facebook

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: