sănătateinfo.md

Director cu acte în regulă. După două mandate de interimat, Nicolae Furtună a devenit șeful ANSP

Nicolae Furtună a câștigat concursul public pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), după ce, anterior, a deținut de două ori funcția de director interimar. Un anunț în acest sens a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Nicolae Furtună a fost medic șef-adjunct al Centrului de Sănătate Publică municipiul Chișinău din 2009 până în 2015, când a devenit șef adjunct al CNSP, funcție pe care a deținut-o până în februarie anul trecut. După reorganizarea CNSP și transformarea în ANSP, Furtună a trecut concursul și a obținut funcția de vicedirector al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

În octombrie 2018, după ce Elena Palanciuc și-a depus demisia, Nicolae Furtună a preluat conducerea instituției, până în luna aprilie. Ulterior, în 25 iunie 2019, devine din nou director interimar.

Concursul pentru ocuparea funcției de director al ANSP a fost anunțat la 17 decembrie 2019. În competiție s-au înscris trei candidați – Nicolae Furtună, Ion Șalaru, șeful Direcției prevenirea și controlul bolilor netransmisibile și Mihail Pîsla, fost director al Centrului Național de Sănătate Publică, expert al Organizației Mondiale a Sănătății în managementul crizelor.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Ulianovschi

Ulianovschi condamnă votul consilierilor PSDE pentru Ciochină: „Sfidează principiile morale”

Președintele Partidului Social Democrat European (PSDE), Tudor Ulianovschi, a condamnat decizia din 27 iunie a cinci consilieri locali din satul Boldurești, raionul Nisporeni, care au votat pentru ca Nicanor Ciochină să exercite interimatul funcției de primar al comunei. Într-un comunicat al formațiunii, Ulianovschi a declarat că votul „sfidător atât în raport cu principiile statului de drept, dar și din punct de vedere moral”.

„Considerăm că domnul Nicanor Ciochină nu are dreptul să dețină această funcție atât timp cât nu are un mandat legal și cât timp asupra sa planează acuzații atât de grave. Până la o soluționare definitivă a cazului, aflarea lui în funcție reprezintă o insultă la adresa societății”, a spus liderul PSDE, adăugând că votul nu a fost consultat cu conducerea partidului și „nu reflectă poziția oficială a formațiunii.

Ulianovschi a subliniat că partidul se disociază categoric de decizia celor cinci aleși locali, calificând-o drept „una sfidătoare atât în raport cu statul de drept, cât și din punct de vedere moral”.

El a anunțat că, în perioada următoare, Consiliul Politic al PSDE se va reuni pentru a analiza situația și a decide ce măsuri vor fi luate în privința consilierilor implicați.

Pe 27 iunie, șapte consilieri ai Consiliului local Boldurești au decis ca Nicanor Ciochină, învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului, să exercite interimatul funcției de primar al comunei „până la numirea în funcție a primarului ales”. Detalii AICI.

Amintim că pe 25 iunie, Judecătoria Ungheni a anulat rezultatele turului doi al alegerilor locale noi din comuna Boldurești, raionul Nisporeni, precum și validarea mandatului de primar al lui Nicanor Ciochină. S-a anunțat că decizia poate fi atacată cu apel în termen de trei zile la Curtea de Apel Nord.

Pe 26 iunie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că a luat act de hotărârea Judecătoriei Ungheni. Totuși, CEC a subliniat că decizia instanței poate fi pusă în aplicare doar după ce va fi emisă o hotărâre definitivă.

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Ciochină a fost reținut pe 21 februarie, inițial plasat în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu. Pe 3 februarie 2025, instanța a decis cercetarea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile. La scurt timp după eliberare, primarul și-a reluat activitatea în administrația locală.

Pe 11 martie, CEC a constatat încetarea de drept a mandatului său, întrucât Ciochină nu și-a putut exercita atribuțiile timp de peste opt luni – între 31 mai 2024 și 14 februarie 2025. În consecință, CEC a stabilit organizarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar în comuna Boldurești. Pe 28 martie, Consiliul local Boldurești l-a desemnat pe Ciochină să asigure interimatul funcției de primar. În aprilie, Ciochină și-a pierdut funcția de primar interimar. O decizie în acest sens a fost luată de Judecătoria Ungheni.

Pe 1 iunie 2025, în comuna Boldurești din raionul Nisporeni a avut loc turul II al alegerilor locale. Nicanor Ciochină a obținut cele mai multe voturi — 615, cu doar 13 mai mult decât contracandidatul său, Sergiu Bulicanu.

Pe 4 iunie, CEC a decis renumărarea buletinelor de vot. Decizia a fost luată în urma unei cereri depusă de Serghei Bulicanu, care a pierdut la limită alegerile locale în fața lui Nicanor Ciochină, conform rezultatelor preliminare. După renumărare, diferența dintre voturi s-a schimbat, însă Ciochină a rămas în continuare în avantaj: 614 voturi – exprimate pentru Ciochină și 604 voturi – pentru Bulicanu.

Pe 19 iunie, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că în legătură cu alegerile din 1 iunie din satul Boldurești, oamenii legii au pornit o cauză penală privind posibile falsificări de semnături în unele liste.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: