mai
Максим Андреев, NewsMaker

Director nou la Serviciul Protecție Internă și Anticorupție a MAI. Cine este acesta și ce avere declară

Ion Mămăliga a fost numit în funcția de director al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Moldova. 

Un ordin în acest sens a fost semnat la 14 februarie de către ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu.

Ion Mămăliga are 34 de ani, este originar din or. Ungheni și a activat în cadrul organelor de drept, deținând diferite funcții în cadrul Serviciului Informații și Securitate și Serviciului Vamal.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2018, noul șef al SPIA nu deține terenuri, apartamente sau case. În schimb, familia Mămăliga are în proprietate trei mașini de model Audi A8, fabricate în 2004 și dobândite în 2018. Fiecare autoturism este evaluat la 10 mii de lei.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker / Andrei Mardari

Veronica Dragalin nu va putea ocupa funcții publice timp de 5 ani

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a stabilit că Veronica Drăgălin nu a trecut Vettingul (evaluarea eticii profesionale și de integritate), ceea ce o împiedică să ocupe funcții publice timp de cinci ani. Decizia a fost luată în ședința din 17 iulie, după aprobarea raportului comisiei de vetting, care a constatat că Drăgălin și-a depus demisia după demararea oficială a procesului de evaluare. Cinci din cei opt membri ai CSP prezenți la ședință au votat în favoarea acestei decizii.

La începutul ședinței, membra CSP, Aliona Nesterov, a propus sesizarea Curții Constituționale (CC) pentru a verifica constituționalitatea prevederii din legea privind vettingul care se referă la consecințele demisiei voluntare a unui judecător sau procuror după începerea evaluării. Ea a menționat că această normă a fost deja examinată de CC, dar sesizarea a fost respinsă.

„Vreau să subliniez că anterior controlul s-a făcut în raport cu normele constituționale privind separația puterilor și independența judecătorilor. Eu însă vreau să atrag atenția asupra aspectului procedural, și anume asupra caracterului excesiv al procedurii de evaluare a procurorilor și asupra consecințelor care apar în cazul în care un procuror decide să plece din funcție din diverse motive”, a explicat Nesterov.

Totuși, propunerea ei a fost susținută doar de trei dintre cei opt membri prezenți ai CSP.

Decizia Consiliului Superior al Procurorilor poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție.

Veronica Drăgălin și-a depus demisia din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție pe 19 februarie, solicitând să fie eliberată din funcție începând cu 21 martie. Ea a declarat că „se simte responsabilă în fața cetățenilor, dar a decis să pună interesele țării mai presus de orice alte interese și obligații”. Drăgălin și-a exprimat speranța că demisia sa va opri promovarea proiectului de lege privind comasarea Procuraturii Anticorupție cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: