Dispar benzinăriile: Cu cât s-a redus numărul de unităţi într-un an
Full Article 3 minutes read

Dispar benzinăriile: Cu cât s-a redus numărul de unităţi într-un an

La finele lunii septembrie 2022, în Republica Moldova se atestau 684 de staţii de alimentare cu produse petroliere (benzină, motorină şi gaz lichefiat), arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Comparativ cu finele lunii septembrie 2021, numărul stațiilor de alimentare cu carburanţi este în scădere cu 25 de unităţi, adică cu peste 3%, scrie Mold-street.

S-a redus numărul staţiilor de alimentare cu benzină și motorină

Datele ANRE relevă că din cele 684 de benzinării: 133 erau staţii de alimentare cu benzină și motorină; 41 – cu gaz lichefiat şi 510 – staţii mixte, adică cu toate tipurile de combustibil.

Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, numărul staţiilor de alimentare cu benzină și motorină s-a redus cu 19 unităţi, numărul celor cu gaz lichefiat s-a redus cu două unităţi, iar al staţiilor mixte – cu patru unităţi.

Amintim că, în luna februarie a acestui an, Parlamentul a interzis construcția de noi benzinării, până la elaborarea de către autorități a unor criterii mult mai stricte care să permită construcția acestora.

Motivul invocat pentru introducerea unui moratoriu temporar, de şase luni asupra construcțiilor stațiilor petroliere, este numărul excesiv de mare de stații care duce la cheltuieli crescânde și la o presiune mai mare pe prețurile la pompă.

Potrivit deputaților PAS, care au venit cu această inițiativă, pentru țara noastră numărul de benzinării ar fi unul exagerat.

În confirmarea acestui fapt ei au adus și unele date statistice, care arată că în țara noastră raportul dintre numărul de autoturisme înregistrate și numărul stațiilor de alimentare este al doilea cel mai mic din Europa, mult sub media țărilor din UE.

Astfel, raportat la situația de până la pandemie din anul 2019, în Republica Moldova, comparativ cu România, acest raport este mai mic cu circa 200%, având 904 autoturisme deservite de o stație la noi versus 3.067 autoturisme deservite de o benzinărie în țara vecină.

Creşte numărul companiilor ce se ocupă de importul produselor petroliere

Datele ANRE mai arată că, în primele nouă luni din 2022, agenţia a eliberat în total 25 licențe pentru activitățile pe piața produselor petroliere, inclusiv 45 licențe fiind prelungite pentru următorii 5 ani.

Totodată, au fost reperfectate 54 licențe în vederea includerii sau excluderii adreselor autorizate de desfășurare a activității licențiate pe piața produselor petroliere.

La situația din 30 septembrie 2022, pentru desfășurarea activității în domeniul comercializării cu amănuntul a benzinei și motorinei la stațiile de alimentare, au fost autorizați 81 de titulari de licență, care desfășoară activitatea licențiată prin intermediul a 643 stații SAC.

Pentru desfășurarea activității în domeniul comercializării cu amănuntul a gazului lichefiat la stațiile de alimentare, au fost autorizați 75 de titulari de licențe, care desfășoară activitatea licențiată prin intermediul a 551 de stații SAAG.

Totodată, 29 de companii (cu 8 mai mult decât la finele lunii septembrie 2021) deţin licenţă la importul și comercializarea cu ridicata a benzinei și motorinei, iar 14 – pentru importul și comercializarea cu ridicata a gazului lichefiat, cu două mai mult decât un an în urmă.

Menţionăm că cei mai mari jucători pe piaţa produselor petroliere din Moldova sunt companiile Lukoil-Moldova, Rompetrol-Moldova, Petrom Moldova, Avante, Tirex-Petrol, Bemol şi Vento.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: