politia.md

Dispozitive pentru urmărire ascunsă, vândute pe internet. Ce a depistat SIS în urma unor percheziții (FOTO)

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) în comun cu Procuratura mun. Chișinău și reprezentanții Inspectoratul de Poliție Botanica au depistat și confiscat 40 de dispozitive de obținere a informației. Printre obiecte se numără aparate de înregistrare audio/video/foto și sisteme destinate pentru determinarea locului aflării mijloacelor de transport ce utilizează un sistem de satelit de tip GPS.

Oamenii legii au documentat activitatea a două persoane care, ilicit, comercializau online mijloace tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informației. Aceștia au efectuat un șir de percheziții la domiciliile figuranților și au ridicat 40 dispozitive și accesorii în vederea obținerii pe ascuns a informației. Printre obiectele ridicate sunt aparate de înregistrare audio/video/foto, sisteme destinate pentru determinarea locului aflării mijloacelor de transport ce utilizează un sistem de satelit de tip GPS și alte obiecte în circuit civil restrâns.

„Producerea și distribuirea unor astfel de dispozitive creează un șir de vulnerabilități la adresa securității naționale ca urmare a posibilității de obținere neautorizată a informațiilor privind activitatea organelor de ocrotire a normelor de drept, dar și cele privind încălcare gravă a drepturilor omului, în special, dreptul la viaţa intimă, familială şi privată, precum și secretul corespondenței”, au subliniat oamenii legii. 

În cazul în care va fi demonstrată vinovăția figuranților, aceștia riscă amendă în mărime de la 32 500 la 42 500 de lei, de la 200 la 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii sau până la 3 ani de închisoare – în toate cazurile cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 1 la 3 ani.

politia.md

***

Potrivit Hotărârii Guvernului nr.100 din 09.02.2009, activitatea de import, export, proiectare, producere și comercializare a mijloacelor tehnice speciale poate fi desfăşurată exclusiv de către două categorii de entități juridice și anume: autorităţile împuternicite prin lege să desfăşoare activitate specială de investigaţii, precum și persoanele juridice cu sediul în Republica Moldova, care deţin licenţă de activitate în domeniul vizat.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: