Dispozitive pentru urmărire ascunsă, vândute pe internet. Ce a depistat SIS în urma unor percheziții (FOTO)
Full Article 2 minutes read

Dispozitive pentru urmărire ascunsă, vândute pe internet. Ce a depistat SIS în urma unor percheziții (FOTO)

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) în comun cu Procuratura mun. Chișinău și reprezentanții Inspectoratul de Poliție Botanica au depistat și confiscat 40 de dispozitive de obținere a informației. Printre obiecte se numără aparate de înregistrare audio/video/foto și sisteme destinate pentru determinarea locului aflării mijloacelor de transport ce utilizează un sistem de satelit de tip GPS.

Oamenii legii au documentat activitatea a două persoane care, ilicit, comercializau online mijloace tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informației. Aceștia au efectuat un șir de percheziții la domiciliile figuranților și au ridicat 40 dispozitive și accesorii în vederea obținerii pe ascuns a informației. Printre obiectele ridicate sunt aparate de înregistrare audio/video/foto, sisteme destinate pentru determinarea locului aflării mijloacelor de transport ce utilizează un sistem de satelit de tip GPS și alte obiecte în circuit civil restrâns.

„Producerea și distribuirea unor astfel de dispozitive creează un șir de vulnerabilități la adresa securității naționale ca urmare a posibilității de obținere neautorizată a informațiilor privind activitatea organelor de ocrotire a normelor de drept, dar și cele privind încălcare gravă a drepturilor omului, în special, dreptul la viaţa intimă, familială şi privată, precum și secretul corespondenței”, au subliniat oamenii legii. 

În cazul în care va fi demonstrată vinovăția figuranților, aceștia riscă amendă în mărime de la 32 500 la 42 500 de lei, de la 200 la 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii sau până la 3 ani de închisoare – în toate cazurile cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 1 la 3 ani.

Dispozitive pentru urmărire ascunsă, vândute pe internet. Ce a depistat SIS în urma unor percheziții (FOTO)

politia.md

***

Potrivit Hotărârii Guvernului nr.100 din 09.02.2009, activitatea de import, export, proiectare, producere și comercializare a mijloacelor tehnice speciale poate fi desfăşurată exclusiv de către două categorii de entități juridice și anume: autorităţile împuternicite prin lege să desfăşoare activitate specială de investigaţii, precum și persoanele juridice cu sediul în Republica Moldova, care deţin licenţă de activitate în domeniul vizat.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: