(DOC) 66,54 mln lei ca să fii membru. Cât va plăti R. Moldova, în acest an, organizațiilor internaționale, inclusiv CSI?
Full Article 2 minutes read

(DOC) 66,54 mln lei ca să fii membru. Cât va plăti R. Moldova, în acest an, organizațiilor internaționale, inclusiv CSI?

Cabinetul de miniștri a aprobat pe 4 aprilie lista organizațiilor internaționale şi regionale cărora Republica Moldova urmează să achite cotele de membru și datoriile din bugetul de stat pentru anul 2023. Suma totală este de peste 66,54 mln lei. Potrivit documentului, cel mai mult ne costă statutul de membru al Consiliului Europei (CoE) – peste 9,9 mln lei. La fel, printre cele mai ridicate cheltuieli în acest sens unt pentru cele din cadrul CSI: 5,8 mln pentru Adunarea Interparlamentară Comunității și circa 3,1 mln pentru alte organizații din cadrul CSI.

Republica Moldova va achita în anul 2023 peste 7,6 mln de lei pentru cotizații în cadrul organizațiilor parlamentare:

– 1 372 531 lei – Adunarea Parlamentară a Cooperări Economice în EUR Bazinul Mării Negre (PABSEC);

– 270 816 lei – Uniunea Interparlamentară; 

– 46 032 lei – Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa;

– 101 269 lei – Adunarea Parlamentară a Francofoniei; 

– 5 810 004 lei – Adunarea Interparlamentară CSI

Pentru statutul de membru al unor organizații internaționale, Guvernul va plăti în acest an aproape 56 mln de lei. Cea mai mare sumă, peste 9,9 mln lei, va ajunge la Consiliul Europei (CoE). 5 mln de lei ne costă contribuțiile la Organizația Națiunilor Unite (ONU), iar 4,8 mln – Programul Națiunilor Unite de Dezvoltare (UNDP). Cotizația pentru Institutul Unit de Cercetări Nucleare (Dubna) constituie 4,3 mln lei.

Din listă fac parte și unele organizații mai puțin cunoscute. De exemplu, Moldova va achita 3,4 mln lei pentru Conferința privind Regimul Navigat pe Dunăre (Comisia Dunării). Către Organizația Internațională a Zahărului (OIZ) vom transfera în acest an 145 mii lei, iar pentru Tribunalul Internațional pentru Dreptul Mării – circa 25 mii lei. Alte 17 mii lei constituie contribuția pentru Autoritatea Internațională pentru Fundul Mării (ISA).

De asemenea, în acest an, Moldova va plăti 3,1 mln lei pentru cotizațiile din cadrul a 7 organizații ale CSI.

 

Amintim că, în premieră, în 2023, Moldova nu va aloca bani pentru finanțarea televiziunii interstatale MIR.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: