DOC 9 mai devine zi de lucru. Codul Muncii va fi modificat
Full Article 2 minutes read

DOC 9 mai devine zi de lucru. Codul Muncii va fi modificat

În contextul înlocuirii „Zilei Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei” cu „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”, care va fi marcată pe 8 mai, ziua de 9 mai nu va mai fi zi de odihnă. Astfel, o dată ce proiectul va fi aprobat și publicat în Monitorul Oficial, ziua de 8 mai va fi liberă, iar de 9 mai – lucrătoare. 

Autorii proiectului consideră că extinderea zilelor de sărbătoare nelucrătoare va avea impact negativ asupra activității mediului de afaceri.

Totodată, în proiect se menționează că o zi în plus liberă va costa angajatorul costuri suplimentare aferente remunerării salariaților, ceea ce va condiționa majorarea fondului de salarizare al întreprinderilor.

Astfel, pentru a evita confuzia, care încă persistă între data reală (8 mai) de încheiere al celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european, pe de o parte, și cea de 9 mai, impusă de Stalin și de URSS în lagărul socialist, deputații au propus înlocuirea zilelor libere – 9 mai cu 8 mai.

În prezent, celebrarea zilei de 9 mai drept „Ziua victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei” are loc în conformitate cu o hotărâre adoptată în decembrie 1990 de Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești.

„Patria” menționată în acea hotărâre a dispărut odată cu dispariția URSS și adoptarea, la 27 ausgust 1991, a Declarației de independență a Republicii Moldova. În acest sens, interpretarea ideologizată a evenimentelor istorice din fosta URSS (și actuala Federație Rusă) nu poate reprezenta un punct de reper pentru Republica Moldova”, au conchis autorii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: