DOC Amenzi mai mari pentru deșeuri și materiale de construcție depozitate pe terenuri cu sol fertil
Full Article 3 minutes read

DOC Amenzi mai mari pentru deșeuri și materiale de construcție depozitate pe terenuri cu sol fertil

Ministerul Justiției propune înăsprirea amenzilor în cazul detiorării stratului fertil al terenurilor agricole de către persoanele fizice și juridice. Astfel, urmează a fi aprobate modificări la Codul contravențional. Potrivit acestora, persoanele fizice care depozitează neautorizat pe terenuri cu sol fertil materiale de construcție ori deşeuri ale industriei extractive vor fi sancționate cu amenzi până la 7 500 de lei. În cazul persoanelor juridice, amenzile vor ajunge la 15 000 de lei.

UPDATE Proiectul a fost exclus din ordinea de zi a ședinței din 22 decembrie.

Astfel, Ministerul Justiției planifică modificarea art. 115, 117, 118 din Codul contravențional și completarea articolului cu noi componențe de contravenții în domeniul degradării terenurilor și solului fertil. Inițiativa are loc în contextul în care în ultimii ani a fost înregistrată intensificarea multiplelor forme de degradare a solului, îndeosebi, a celei provocate atât de persoanele fizice cât și cele juridice. Menționăm faptul că solul este învelișul viu al pământului care are un rol crucial în asigurarea securității alimentare.

Potrivit autorilor inițiativei, în republică, cca 80 % din solurile arabile sunt amplasate pe versanți, prin urmare, lucrările de prevenire și combatere a eroziunii de suprafață este prioritate pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii. În scopul soluționării problemelor ce țin de degradarea accelerată a resurselor de sol s-a impus necesitatea elaborării în comun cu instituțiile științifice din domeniul solului a Programul de îmbunătățiri funciare în scopul asigurării managementului durabil al resurselor de sol pentru anii 2021-2025 și a Planului de acțiuni pentru anii 2021-2023 privind implementarea acestuia.

„În Codul contravențional nr. 218/2008, sunt stabilite unele contravenții în acest sens doar că sancțiunile date sunt foarte mici, ceea ce nu demotivează încălcarea normelor stabilite în acest sens. Din aceste considerente propunem revizuirea acestora și stabilirea unor sancțiuni majorate în cazul detiorării stratului fertil al terenurilor agricole de către persoanele fizice și juridice. De asemenea, se propun unele contravenții pentru încălcarea legislației funciare”, se arată în document.

Ministerul Justiției a remarcat că, în prezent, unele întreprinderi miniere, la efectuarea lucrărilor de excavație, degradează stratul fertil al solului și stratul fertil în unele cazuri nu se utilizează conform destinației, din aceste considerente suprafețele date sunt excluse din circuitul agricol sau silvic, ceea ce aduce prejudicii enorme domeniului agricol și mediului.

În acest context, se propune ca depozitarea neautorizată pe terenuri cu sol fertil, a materialelor de construcție ori deşeuri ale industriei extractive şi altele asemenea, să se sancţioneze cu amendă de la 4000 la 7500 de lei, în cazul persoanelor fizice și cu amendă de la 5000 la 15 000 de lei pentru persoanele juridice.

DOC Amenzi mai mari pentru deșeuri și materiale de construcție depozitate pe terenuri cu sol fertil

gov.md

DOC Amenzi mai mari pentru deșeuri și materiale de construcție depozitate pe terenuri cu sol fertil

gov.md

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: