(DOC) Bașcana Găgăuziei, un jurnalist mort și două partide: SIS a publicat lista persoanelor asociate oligarhilor vizați de sancțiuni
Full Article 3 minutes read

(DOC) Bașcana Găgăuziei, un jurnalist mort și două partide: SIS a publicat lista persoanelor asociate oligarhilor vizați de sancțiuni

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a aprobat o listă a persoanelor, companiilor și partidelor politice asociate cu oligarhii moldoveni și ruși vizați de sancțiunile internaționale. Ordinul SIS a fost publicat în Monitorul Oficial vineri, 26 ianuarie.

„Pentru a asigura aplicarea măsurilor internaționale restrictive în Republica Moldova, precum și pentru a preveni tentativele de evitare a acestor măsuri”, șeful SIS anunță că a aprobat o listă a persoanelor în raport cu care „există dovezi că sunt asociate cu persoane împotriva cărora au fost aplicate sancțiuni internaționale”. Este vorba, în special, despre persoane asociate cu omul de afaceri rus Igor Ceaika, omul de afaceri Veaceslav Platon, oligarhul fugar Ilan Șor, interpolul Grigore Caramalac, alias „Bulgaru”, fostul deputat al Partidului Democrat Vladimir Andronachi și fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc.

Potrivit SIS, cu Igor Ceaika este asociat, în mod special, fratele fostului președinte socialist Igor Dodon – Alexandru Dodon. SIS a găsit, de asemenea, dovezi care indică legături cu Plahotniuc – fostul consilier al lui Plahotniuc Serghei Iaralov, președintele Asociației de Lupte din Moldova FEA, Dorin Damir, care este și finul de cununie al familiei Plahotniuc, precum și alții.

Cu fugarul Ilan Șor, potrivit SIS, sunt asociați mai mulți membri ai ex-partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional. Este vorba de bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, candidata la funcția de primar al municipiului Bălți Arina Corșicova, primara orașului Orhei, Tatiana Cociu, primarul orașului Taraclia, Veaceslav Lupu, fostul președinte al raionului Orhei, Dinu Țurcanu.

De asemenea, potrivit SIS, două partide politice și mai multe companii sunt asociate oligarhului fugar. Este vorba de Partidul „Șansa” și „Forța alternativă pentru salvarea Moldovei” (FASM), compania de furnizare a gazelor naturale „Nordgaz Furnizare”, Dufremol, ș.a.

De menționat că potrivit SIS, în lista persoanelor afiliate lui Ilan Șor este menționat inclusiv jurnalistul Vladimir Novosadiuk, care a decedat în 2021. Potrivit experților, prin includerea lui Novosadiuk în lista de sancțiuni, Republica Moldova s-a aliniat la o decizie a UE care prevede sancționarea inclusiv a persoane decedate. Decizia a fost luată pentru a preveni transferarea activelor pe numele altor persoane.

***

Amintim că, anterior, președintele Maia Sandu a anunțat că Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva mai multor persoane care ar amenința stabilitatea și securitatea Republicii Moldova. În listă erau incluși oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, deputata Marina Tauber, fostul șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție Gheorghe Cavcaliuc, omul de afaceri rus Igor Chaika, președintele Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin, precum și interpolul Grigore Caramalac.

Pe 1 iunie anul trecut, guvernul canadian a anunțat sancțiuni împotriva a șapte persoane și a unui partid politic din Moldova care „colaborează cu Rusia”. În listă au fost incluși, inclusiv, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Ilan Șor.

Anterior, pe 26 octombrie 2023, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Șor și Plahotniuc, precum și împotriva persoanelor juridice și persoanelor fizice asociate acestora.

Pe 9 decembrie anul trecut, și guvernul britanic a anunțat includerea pe lista de sancțiuni a oligarhilor fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Acestora le este interzisă intrarea în Marea Britanie, bunurile lor din această țară vor fi înghețate, iar cetățenilor britanici le este interzis să efectueze tranzacții economice cu ei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: