DOC Cine va fi la conducerea centrului „Patriot” și ce sarcini va avea. Proiectul de lege, propus Parlamentului de Maia Sandu
Full Article 3 minutes read

DOC Cine va fi la conducerea centrului „Patriot” și ce sarcini va avea. Proiectul de lege, propus Parlamentului de Maia Sandu

Președinția a publicat proiectul de lege, propus Parlamentului de către preșeinta Maia Sandu, privind crearea Centrului Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei „Patriot”. Totodată, instituția prezidențială a anunțat consultări publice.

„În context, pentru sporirea calității proiectului, solicităm respectuos implicarea activă a tuturor subiecților interesați prin prezentarea propunerilor, însoțite de argumentele de rigoare, la următoarea adresă electronică: [email protected]”, se arată într-un comunicat emis de Președinție.

Potrivit proiectului, „Patriot” va avea misiunea de a consolida eforturile interinstituționale în lupta împotriva dezinformării și acțiunilor coordonate de diseminare a mesajelor, narațiunilor, comunicărilor, indiferent de originea acestora, care reprezintă pericol sau pot periclita realizarea intereselor naționale.

Centrul Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei va avea următoarele funcții de bază:

  • dezvoltarea mecanismelor de identificare, evaluare, prevenire și combatere a dezinformării, inclusiv a știrilor false, a informațiilor greșite și a malinformării, a acțiunilor coordonate de diseminare a mesajelor, narațiunilor, comunicărilor, indiferent de originea acestora, care reprezintă pericol sau pot periclita realizarea intereselor naționale, și de sporire a capacităților de comunicare strategică a autorităților și instituțiilor statului în vederea combaterii acestora;
  • dezvoltarea mijloacelor de comunicare între stat și cetățean pe probleme de politică internă și externă, precum și conjugarea eforturilor statului și ale cetățeanului în vederea creșterii rezilienței naționale în raport cu tentativele sau acțiunile de dezinformare;
  • evaluarea comprehensivă a spațiului informațional public, asigurarea schimbului de informații cu autoritățile și instituțiile relevante ale statului, precum și aducerea la cunoștință publicului larg a informațiilor ce constituie dezinformare, în limitele stabilite de cadrul normativ;
  • elaborarea și implementarea unui ansamblu coordonat de acțiuni și inițiative, ce au drept scop verificarea veridicității faptelor și transmiterea informațiilor factologice către publicul larg, în suportul obiectivelor stabilite în conformitate cu documentele de politici publice naționale și angajamentele internaționale la care Republica Moldova este parte;
  • dezvoltarea bunelor practici în domeniul transparenței și în asigurarea accesului la informații.

Instituția va fi condusă de un director, care va fi ales de Parlament pentru 5 ani. Totodată, șeful centrului „Patriot” nu va fi obligat să depună declarația de avere și interese.

Colegiul centrului va fi compus din 11 membri, în a cărui componență intră directorul, directorul adjunct, persoane cu funcţii de conducere din cadrul Centrului, un reprezentant desemnat de Președintele Republicii Moldova, un reprezentant desemnat de Parlament, un reprezentant desemnat de Guvern și trei reprezentanți ai societății civile, selectați de către Centru. Componenţa Colegiului se va aproba prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova, la propunerea directorului Centrului.

Amintim că în Republica Moldova va fi înființat Centrul Național de Apărare Informațională ”Patriot”. Inițiativa aparține Președinției, iar anunțul a fost făcut de către șefa statului Maia Sandu. Noua instituție va avea rolul de combatere a propagandei.

Ex-președintele Igor Dodon a numit inițiativa șefei statului Maia Sandu o analogie a Ministerului Adevărului din romanul „1984” de George Orwell.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: