(DOC) Este discriminatoriu? Experții cer Parlamentului să revizuiască proiectul privind compensațiile pentru gaz
Full Article 4 minutes read

(DOC) Este discriminatoriu? Experții cer Parlamentului să revizuiască proiectul privind compensațiile pentru gaz

Experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) au examinat proiectul de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale/energiei termice în perioada rece a anului. Aceștia au remarcat că inițiativa este necesară, însă conține și aspecte care necesită îmbunătățiri. De exemplu, specialiștii au remarcat că locuitorii de la sate sunt discriminați, întrucât ei își încălzesc casele cu butelii de gaz, care la fel, s-au scumpit. Recomandările au fost expediate Parlamentului pentru a fi examinate.

Experții CAPC consideră că, în condițiile majorării tarifelor la gaze naturale/energia termică, statul este obligat să susțină cetățenii prin consolidarea politicilor în domeniul protecției sociale pentru depășirea situațiilor de dificultate. Ei susțin că, din punct de vedere conceptual, proiectul de lege este binevenit, dar au menționat că un șir de reglementări ale acestuia ar trebui revizuite.

De exemplu, experții atrag atenția că proiectul nu stipulează clar situația consumatorilor casnici, locuințele cărora nu dispun de gaze naturale și dispun de încălzire autonomă pe electricitate. „Pentru claritate și excluderea diferitor interpretări și aspecte coruptibile, precum și a fenomenului discriminatoriu, proiectul de lege necesită a fi completat cu prevederi clare pentru toate categoriile de consumatori”, susțin aceștia.

De asemenea, CAPC a remarcat că  autorii proiectului „sunt generoși” cu locuitorii din orașe și oferă compensații, atât la gaze naturale, cât și la energia termică pentru toate locuințele, fără a se limita la o singură locuință. Or, unele persoane dețin mai multe apartamente, case (locuințe) și mărimea compensației este egală, indiferent de starea materială a persoanelor. Astfel, potrivit reglementărilor din proiect, compensația se achită pentru locuință și, prin urmare, una și aceeași persoană, care deține mai multe imobile/locuințe, beneficiază de compensație pentru fiecare imobil/locuință în parte.

În același timp, CAPC consideră că este discriminată populația din localitățile rurale, care nu dispune de posibilitatea de a fi conectată la rețelele de gaze naturale (dar folosește buteliile de gaze, care de asemenea s-au scumpit) și nu are acces la rețelele termice pentru încălzire. Or, ajutorul social se referă doar la unele categorii de persoane, care trăiesc sub pragul sărăciei.

„O astfel de abordare discriminatorie urmează a fi soluționată ținându-se cont de echilibrul social pe care trebuie să-l urmărească legiuitorul în raport cu valorile pe care tinde să le ocrotească. Toate fiinţele umane sînt egale în faţa legii şi au dreptul la protecţie şi beneficii egale”, se arată în opinia CAPC.

În concluzie, experții consideră că, pentru claritate și pentru excluderea diferitor interpretări și aspecte/elemente coruptibile, precum și a fenomenului discriminatoriu, proiectul de lege necesită a fi completat cu prevederi clare pentru toate situațiile și categoriile de consumatori, specificate/specificați în prezenta opinie.

Scrisoare Opinie CAPC Proiect Nr.349 by Stela Untila on Scribd

În cadrul ședinței din 17 noiembrie, cabinetul de miniștri a aprobat avizul unic privind compensarea diferenței de tarife pentru consumul de gaze naturale și energie termică, urmare a majorării costurilor respective. A doua, zi, inițiativa a fost aprobată, în prima lectură, de către deputați. Compensațiile vizează doar consumatorii casnici, nu și agenții economici și sunt valabile până în martie 2022.

Potrivit proiectului, Guvernul va compensa diferența de tarif pentru consumul de gaze, în perioada noiembrie 2021-martie 2022, după cum urmează: pentru primii 50 metri cubi consumați, vor fi compensate 67% din diferența dintre prețul din luna de facturare și cel din luna octombrie 2021, iar pentru următorii 100 metri cubi consumați  – 50% din diferența respectivă. De aceste compensații vor beneficia circa 746 mii de consumatori casnici.

În ceea ce privește compensațiile la energia termică, pentru prima gigacalorie consumată, Guvernul va compensa 67% din diferența dintre prețul din luna de facturare și cel din luna octombrie 2021.

La începutul lunii noiembrie, ANRE a aprobat tariful temporar la gazele naturale. Astfel, tariful pentru consumatorii casnici a crescut de la 4,2 lei până la 10,26 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Luând în calcul TVA de 8%, tariful final constituie în luna noiembrie aproximativ 11,08 lei pentru un metru cub de gaze naturale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: