Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele fostui deputat din Parlamentul Republicii Moldova, Alexandru Jolnaci. Inspectorii de integritate susțin că fostul parlamentar nu și-a putut justifica o parte din avere, estimată la peste 450 de mii de lei.
Controlul a fost inițiat în februarie 2020 și a fost extins și pe numele soției, dar și a fiicei sale, pe care o declara la întreținerea sa. Verificarea averii a fost realizată pentru perioada exercitării mandatelor de consilier raional în Consiliul raional Ștefan Vodă și de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, 01.08.2016-31.12.2019.
Înspectorul a depistat că subiectul a efectuat mai multe donații către un partid politic. Astfel, din 2016 până în 2019, acesta a virat partidului respectiv, aproximativ 145 de mii de lei. Fostul deputat a explicat că donațiile au fost efectuate din economiile sale și ale membrilor familiei, inclusiv ale fiicei care ar fi avut venituri de 8000 și 9000 de dolari din activitatea pe timp de vară în SUA (2016-2017).
Când inspectorul a solicitat probe concludente despre veniturile membrilor familiei, acesta nu a dat curs solicitării. Totodată, inspectorul a verificat și informația referitoare la activitatea fiicei în SUA. Astfel, din calculele realizate de inspector, s-a confirmat că fiica fostului deputat a obținut 2800 de dolari, în decursul celor 3,5 luni de aflare pe teritoriul SUA, în anul 2017. Respectiv, analizându-se cheltuielile și veniturile realizate de fostul deputat și de familia acestuia, s-a stabilit că pe 1 octombrie 2019, acesta a înregistrat o diferență substanțială de peste 450 de mii de lei.
Deși fostul deputat a mai precizat că a avut disponibilități financiare din activitatea privată sau mijloace bănești transmise ”spre păstrare”, acesta nu a reușit să le probeze și nici inspectorul nu a obținut materiale confirmative de la instituțiile vizate.
Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, fostul deputat riscă să fie privat de dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani.
Totodată, ANI va transmite prezenta cauză în instanța de judecată competentă spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate.
***
Potrivit RISE Moldova, Alexandru Jolnaci a fost ales, în 2019, deputat din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), după ce la parlamentarele din 2010 a candidat pe lista Partidului „Moldova Unită-Единая Молдова”.
Conform investigației RISE Moldova „Donatorii partidelor: Interese pecuniare”, șase angajați ai firmei conduse de Alexandru Jolnaci au sponsorizat PSRM în primul semestru al anului 2018 cu un total de 65.600 lei. Dintre ei, cea mai mare donație, de 21 de mii de lei, a făcut-o chiar Jolnaci personal.
La alegrile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Jolanci a candiat pe lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, însă nu își păstrează fotoliul de deputat.