DOC Guvernul se pregătește de o iarnă „grea”. Au fost aprobate noi măsuri de prevenire a impactului crizei energetice
Full Article 3 minutes read

DOC Guvernul se pregătește de o iarnă „grea”. Au fost aprobate noi măsuri de prevenire a impactului crizei energetice

Cabinetul de miniștri a aprobat noi măsuri de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătirea pentru sezonul de încălzire 2022-2023. Scopul proiectului constă în identificarea și realizarea în termeni utili a măsurilor de prevenire și de atenuare a impactului unei posibile crize energetice asupra prețurilor și securității aprovizionării cu energie a Republicii Moldova. Astfel, documentul prevede un șir de măsuri.

Astfel, Executivul își propune să instituie Comisiei Guvernamentale de coordonare a măsurilor de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătire pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023. Din componența acesteia vor face parte reprezentanți ai autorităților și întreprinderilor de profil.

Comisia va aproba decizii operative, în caz de necesitate, pentru asigurarea consumatorilor cu energie, precum ar fi facilitarea procesului de aplicare a prevederilor Planului și elaborarea propunerilor pentru a fi înaintate în adresa Comisiei pentru Situații Excepționale;

Ar urma, de asemenea, să fie aprobate măsurilor necesare în vederea prevenirii și atenuării impactului în caz de limitare a furnizării gazelor naturale. Acestea vizează buna organizare a gestionarilor consumatorilor de energie și a sistemelor de alimentare cu energie termică și electrică, în special: accelerarea implementării programelor de eficientizare a consumului de energie; întreprinderea acțiunilor necesare pentru facilitatea importului de materie primă pentru producerea biocombustibililor solizi; identificarea măsurilor de aplicare a facilităților fiscale pentru promovarea surselor de energie regenerabilă și a eficienței energetice; întreprinderea măsurilor de asigurare a necesarului de lemne de foc pentru sezonul de încălzire 2022-2023, etc.

Totodată, Guvernul își propune să aprobe 27 de măsuri pentru reducerea și atenuarea impactului unei potențiale crize a gazelor, în conformitate cu 3 scenarii cu probabilități de limitare a furnizării gazelor naturale în proporție de 35%, 50% sau 100%.

Executivul menționează că primele 5 măsuri de reducere se aplică în mod obligatoriu, indiferent dacă vor exista sau nu limitări de livrare a gazelor naturale. Următoarele se vor aplica gradual, în funcție de scenariul real de limitare al furnizărilor de gaze. Printre acestea se numără: reducerea cu 10% a temperaturii agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică; trecerea SA „Termoelectrica” (CET Sursa 1) la combustibil alternativ (păcură); utilizarea stocurilor de gaze naturale din rețelele de transport naționale; utilizarea stocurilor strategice de gaze naturale disponibile etc.

subiect-13-nu-562-midr-2022


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: