Andrei Mardari / NewsMaker

(DOC) Guvernul va aproba alocarea sumei de $139 000 avocaților din buget, după ce Moldova a fost acționată în judecată de niște investitori străini

Guvernul Republicii Moldova va aproba alocarea sumei de 139 mii de dolari pentru două companii de avocați într-un dosar internațional de recuperare a investițiilor. Subiectul figurează pe agenda ședinței cabinetului de miniștri din 18 ianuarie.

Republica Moldova a fost acționată, în 2022, în arbitraj internațional privind încasarea despăgubirilor și investițiilor. Potrivit unui proiect de decizie de Guvern, interesele țării noastre urmează să fie reprezentate de companiile de avocatură Wolf Theiss Rechtsanwalte GmbH & Co KG (Austria/România) și SLV Legal Inc. (SUA) în parteneriat cu Biroul Asociat de Avocați Bivol Soțchi & Partners (Republica Moldova). Potrivit datelor publicate, suma totală a contractului de asistență juridică este de 139 mii de dolari. 

RTI Rotalin Gas Trading AG și Rotalin Gaz Trading SRL au înaintat o cerere de arbitraj împotriva Republicii Moldova, cu privire la încasarea despăgubirilor și investițiilor. RTI Rotalin Gas Trading AG este o societate pe acțiuni înregistrată în Liechtenstein și care deține controlul asupra Rotalin Gaz Trading SRL din Republica Moldova. Compania a participat cu investiții în mai multe Programe de gazificare a Republicii Moldova. Cererea a fost înaintată la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (SUA).

Rotalin Gas Trading consideră, că prin Deciziile/Hotărârile Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Republica Moldova a privat reclamanții de investiția lor prin refuzul de a acorda tarife care să permită recuperarea investițiilor.

Astfel, compania cere ca instanța de arbitraj internațional să oblige Republica Moldova la plata daunelor echivalente cu pierderea financiară și prejudiciile suportate, pe care reclamanții le-au suferit. Mai exact, se cere recuperarea investițiilor în valoare de peste un miliard de lei sau 55 milioane dolari SUA și alte pierderi care rezultă din lipsa liberalizării pieței cu amănuntul, în sumă exactă de 150 milioane lei sau circa 7,8 milioane dolari SUA.

Proiectul de decizie urmează să fie examinat în cadrul ședinței de Guvern din 18 ianuarie. 

Amintim că în luna octombrie 2022, Guvernul a alocat suma de $35 000 pentru ca un cabinet de avocați din Franța împreună cu un birou de avocați din Moldova să reprezinte interesele statului nostru în cauza penală. În aceeași zi, Guvernul a alocat și 25 000 de dolari pentru un cabinet de avocați, într-un litigiu din SUA.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: