(DOC) Guvernul va aproba alocarea sumei de $139 000 avocaților din buget, după ce Moldova a fost acționată în judecată de niște investitori străini
Full Article 2 minutes read

(DOC) Guvernul va aproba alocarea sumei de $139 000 avocaților din buget, după ce Moldova a fost acționată în judecată de niște investitori străini

Guvernul Republicii Moldova va aproba alocarea sumei de 139 mii de dolari pentru două companii de avocați într-un dosar internațional de recuperare a investițiilor. Subiectul figurează pe agenda ședinței cabinetului de miniștri din 18 ianuarie.

Republica Moldova a fost acționată, în 2022, în arbitraj internațional privind încasarea despăgubirilor și investițiilor. Potrivit unui proiect de decizie de Guvern, interesele țării noastre urmează să fie reprezentate de companiile de avocatură Wolf Theiss Rechtsanwalte GmbH & Co KG (Austria/România) și SLV Legal Inc. (SUA) în parteneriat cu Biroul Asociat de Avocați Bivol Soțchi & Partners (Republica Moldova). Potrivit datelor publicate, suma totală a contractului de asistență juridică este de 139 mii de dolari. 

RTI Rotalin Gas Trading AG și Rotalin Gaz Trading SRL au înaintat o cerere de arbitraj împotriva Republicii Moldova, cu privire la încasarea despăgubirilor și investițiilor. RTI Rotalin Gas Trading AG este o societate pe acțiuni înregistrată în Liechtenstein și care deține controlul asupra Rotalin Gaz Trading SRL din Republica Moldova. Compania a participat cu investiții în mai multe Programe de gazificare a Republicii Moldova. Cererea a fost înaintată la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (SUA).

Rotalin Gas Trading consideră, că prin Deciziile/Hotărârile Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Republica Moldova a privat reclamanții de investiția lor prin refuzul de a acorda tarife care să permită recuperarea investițiilor.

Astfel, compania cere ca instanța de arbitraj internațional să oblige Republica Moldova la plata daunelor echivalente cu pierderea financiară și prejudiciile suportate, pe care reclamanții le-au suferit. Mai exact, se cere recuperarea investițiilor în valoare de peste un miliard de lei sau 55 milioane dolari SUA și alte pierderi care rezultă din lipsa liberalizării pieței cu amănuntul, în sumă exactă de 150 milioane lei sau circa 7,8 milioane dolari SUA.

Proiectul de decizie urmează să fie examinat în cadrul ședinței de Guvern din 18 ianuarie. 

Amintim că în luna octombrie 2022, Guvernul a alocat suma de $35 000 pentru ca un cabinet de avocați din Franța împreună cu un birou de avocați din Moldova să reprezinte interesele statului nostru în cauza penală. În aceeași zi, Guvernul a alocat și 25 000 de dolari pentru un cabinet de avocați, într-un litigiu din SUA.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: