(DOC) Guvernul va plăti €35 000 unor avocați pentru a-i reprezenta interesele în Franța. La mijloc este un imobil cumpărat din bani murdari
Full Article 3 minutes read

(DOC) Guvernul va plăti €35 000 unor avocați pentru a-i reprezenta interesele în Franța. La mijloc este un imobil cumpărat din bani murdari

Pe teritoriul Republicii Franceze a fost inițiată o procedură judiciară în privința unor cetățeni ai Republicii Moldova. Totodată, autoritățile franceze au aplicat sechestru în privința unui imobil care se prezumă a fi achiziționat din banii statului moldovean. Guvernul Republicii Moldova a aprobat în cadrul ședinței cabinetului de miniștri alocarea sumei de 35 000 mii de euro pentru ca un cabinet de avocați din Franța împreună cu un birou de avocați din Moldova să reprezinte interesele statului nostru în cauza penală.

Interesele statului moldovean în instanțele judecătorești și de arbitraj naționale și internaționale vor fi reprezentate de Cabinetul avocatului „Adrien Gabeaud” (Franța) în parteneriat cu Biroul Asociat de Avocați „Bivol Soțchi & Partners” (Republica Moldova).

Executivul l-a împuternicit pe ministrul Justiției Sergiu Litvinenco să semneze, în numele Guvernului, contractul de asistență juridică cu cabinetul din Franța și biroul din Moldova. Serviciile de reprezentare a Republicii Moldova valorează 35 000,00 de euro.

În nota informativă oferită de Guvern cu privire la proiectul hotărârii se menționează că pe teritoriul Republicii Franceze a fost inițiată o procedură judiciară în privința unor cetățeni ai Republicii Moldova, fără a se menționa numele acestora. Se mai precizează că instanța de judecată franceză a aplicat sechestru penal în privința unui imobil ce se află pe teritoriul Republicii Franceze.

Conform Codului de procedură penală al Republicii Franceze a fost solicitată atragerea statului Republicii Moldova în calitate de parte civilă în dosarul respectiv. Se prezumă că bunul sechestrat a fost achiziționat cu surse financiare obținute din infracțiunile de corupție și spălare de bani în proporții deosebit de mari comise pe teritoriul Republicii Moldova.

Contactat de NM, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a menționat că nu poate oferi detalii despre persoanele cărora le-ar aparține bunul imobil pus sub sechestru în Franța.

„Republica Moldova este vizată într-o cauză penală, pornită pe teritoriul Republicii Franceze. Pentru a nu periclita procedura de examinare a cauzei penale în cadrul instanței de judecată franceze, Ministerul Justiției este în imposibilitate de a furniza detalii pe marginea acesteia”, a menționat oficialul.

 

Amintim că fostul lider al democraților ar avea imobile în Franța. În mai 2022, președinta țării Maia Sandu declara că a discutat cu omologul ei francez Emmanuel Macron despre posibilitatea confiscării caselor lui Vladimir Plahotniuc. „Sunt câteva dosare în Franța și se lucrează împreună cu autoritățile de acolo. Ceea ce încercăm să facem este să identificăm proprietățile hoților din Republica Moldova, să le confiscăm și, respectiv, să aducem banii în țară”, a declarat președinta R. Moldova.

De menționat că Guvernul a alocat și 25 000 de dolari pentru un cabinet de avocați, într-un litigiu din SUA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: