Maia Sandu a vorbit cu Emmanuel Macron despre confiscarea bunurilor lui Plahotniuc din Franța
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu a vorbit cu Emmanuel Macron despre confiscarea bunurilor lui Plahotniuc din Franța

Președinta țării Maia Sandu a discutat cu omologul său francez Emmanuel Macron despre posibilitatea confiscarea caselor lui Vladimir Plahotniuc. Informația a fost confirmată de către șefa statului în cadrul ediției din 20 mai a emisiunii „Bună seara cu Mircea Surdu” de la postul național de televiziune.

„Sunt câteva dosare în Franța și se lucrează împreună cu autoritățile de acolo. Ceea ce încercăm să facem este să identificăm proprietățile hoților din Republica Moldova, să le confiscăm și, respectiv, să aducem banii în țară”, a declarat președinta R. Moldova. 

În octombrie 2020, procurorii moldoveni au trimis cereri pentru sechestru pe proprietățile lui Plahotniuc din România, Elveția și Franța. Potrivit unei investigații RISE Moldova, Plahotniuc deține o vilă de patru milioane de euro în orașul francez Sciez. Imobilului a fost cumpărat printr-o suveică de firme și intermediari încă din 2008, dar nu a fost trecută niciodată în declarațiile sale de avere.

Pe 18 mai, președinta Maia Sandu a vorbit despre cooperarea pentru confiscarea bunurilor provenite din venituri ilicite și în Parlamentul European.

Din păcate, în Moldova ne-am confruntat cu cazuri enorme de corupție, de fraudă, cazul „Laundromat”, când acei bani au trecut prin instanțele noastre, o parte din aceștia bani au traversat bănci din țari cu o democrație dezvoltată. O parte din persoanele corupte din Moldova au reușit să achiziționeze proprietăți chiar în țări-membre ale UE, folosind banii furați din Moldova. Rugămintea mea este să se realizeze un efort comun, pentru a nu permite banilor furați, îndeosebi din democrațiile fragile, să fie folosiți de acești tâlhari în țări frumoase, unde ei se bucură de servicii de calitate și încearcă să îi ascundă”, a declarat șefa statului în timpul conferinței comune cu Roberta Metsola, președinta Legislativului UE.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: