DOC În 2022, cuantumul salariului mediu pe economie va crește cu aproape 1 200 de lei
Full Article 2 minutes read

DOC În 2022, cuantumul salariului mediu pe economie va crește cu aproape 1 200 de lei

Cuantumul salariului mediu pe economie, prognozat pentru anul 2022, va constitui 9900 de lei, cu 1184 mai mult decât în anul curent. O hotărâre în acest sens urmează să fie adoptată de Executiv în cadrul ședinței din 29 decembrie.

Proiectul hotărârii Guvernului „Privind aprobarea cuantumului salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2022” a fost elaborat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

În proiect se propune stabilirea cuantumului salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2022 în mărime de 9900 lei, conform prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2022-2024, estimate de către Ministerul Economiei.

În 2021, cuantumul salariului mediu lunar pe economie a constituit 8716 lei.

Cuantumul salariului mediu pe economie este necesar în scopul:
– determinării plafonului bazei de calcul a indemnizațiilor de asigurări sociale;
– determinarea venitului lunar asigurat al salariaților rezidenților parcurilor pentru tehnologia informației;
– determinarea valorii pagubei pricinuite în cazul săvîrșirii infracțiunii;
– determinarea mărimii pagubei care a dus la evaziuni fiscale a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor prin includerea intenţionată în documentele contabile, fiscale şi/sau financiare, inclusiv în cele electronice, a unor date vădit denaturate privind veniturile sau cheltuielile care nu au la bază operaţiuni reale ori care au la bază operaţiuni ce nu au existat, fie prin tăinuirea intenţionată a unor obiecte impozabile, acte contabile, fiscale şi/sau financiar;
– determinarea mărimii daunelor cauzate drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice în cazul refuzului neîntemeiat de eliberare a actului permisiv care a condus la restrîngerea dreptului de desfăşurare a activităţii de întreprinzător, inclusiv
desfăşurarea neîntemeiată a unor controale

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: