(DOC) Incompatibilitate? Viorel Gherciu ar fi deținut funcția de ministru fără să renunțe la antreprenoriat
Full Article 2 minutes read

(DOC) Incompatibilitate? Viorel Gherciu ar fi deținut funcția de ministru fără să renunțe la antreprenoriat

Fostul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel Gherciu ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităților. Este concluzia inspectorului de integritate, potrivit procesului verbal publicat pe site-ul instituției în data de 9 septembrie. În document se arată că Gherciu a deținut funcția de ministru concomitent cu cea de conducere a unei afaceri. Concluzia poate fi contestată de către fostul demnitar în termen de 30 de zile.

Potrivit inspectorului de integritate, Gherciu ar fi admis un conflict de interese. Mai precis, acesta este unic fondator și administrator al întreprinderii individuale Gherciu Viorel, fondată în anul 2008 în satul Ciocîlteni din raionul Orhei, dar și a unei gospodării țărănești care îi poartă numele. Cea din urmă a fost inclusă în registrul agenților economici în producția agroalimentară ecologică, deținând 70 ha de teren arabil pentru creșterea plantelor viticole și altor culturi. Asta cu toate că Constituția țării prevede că funcția de ministru este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcții retribuite.

Totodată, Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică prevede că demnitarul nu este în drept să desfășoare orice altă activitate remunerată, cu excepția celor didactice sau științifice. Iar legea cu privire la Guvern prevede că funcția de membru al Guvernului este incompatibilă cu activitatea de antreprenoriat sau funcții de conducere a unor întreprinderi.

În context, inspectorul de integritate va întocmi o sesizare din oficiu privind efectuarea controlului respectării regimului juridic al incompatibilităților în privința lui Viorel Gherciu.

Pe 8 iulie, Guvernul a confirmat revocarea lui Viorel Gherciu din funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare. În locul acestuia, în funcția de ministru a fost numit ex-deputatul PAS Vladimir Bolea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: