DOC Mai multe universități din capitală au anunțat că vor desfășura cursurile doar online
Full Article 6 minutes read

DOC Mai multe universități din capitală au anunțat că vor desfășura cursurile doar online

După ce în municipiul Chișinău a fost constatat cod roșu de alertă epidemiologică, mai multe instituții de învățământ superior au anunțat că vor desfășura cursurile pentru studenți doar în regim online. Astfel de anunțuri au făcut Universitatea de Stat din Moldova (USM), Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) și Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”.

Pe site-ul ASEM a fost publicat următorul anunț:

În legătură cu evoluția epidemiologică negativă din ultimul timp la nivel național și în baza Ordinului Nr. 05-A din 17 ianuarie 2022, emis de către Rectorul ASEM, Grigore BELOSTECINIC, dr. hab., prof.univ., academician, se aprobă următoarele acțiuni ce țin de organizarea procesului de studii în ASEM, începând cu 17 ianuarie 2022 până la 15 martie 2022:

– Organizarea integrală a procesului de studii la ciclul I, Licenţă, învăţământ cu frecvenţă şi învăţământ cu frecvenţă redusă, în regim online, cu excepţia orelor practice care implică utilizarea de echipamente tehnice/laboratoare;

– Organizarea procesului de studii la ciclul II, Masterat în formă mixtă: online şi faţă în faţă, cu prezenţa fizică a studenţilor, în dependenţă de specificul cursului.

Se îndeamnă cadrele ştiinţifico-didactice ale ASEM, personalul auxiliar şi de conducere, studenţii ASEM să se vaccineze cât mai curând posibil în vederea reducerii numărului celor eventual infectaţi şi asigurării unui mediu mai sigur de activitate din perspectiva revenirii la organizarea procesului de studii în condiţii obişnuite.

O decizie similară a fost publicată și pe site-ul USM:

Începând cu 18 ianuarie, procesul educațional în cadrul Universității de Stat din Moldova (USM) se va desfășura în regim online, ca urmare a stabilirii pragului epidemiologic de alertă roșu în mun. Chișinău.

Astfel prin ordinul rectorului Igor ȘAROV au fost stabilite modalitățile de desfășurare a procesului educațional în cadrul USM, reieșind din prevederile Hotărârii nr. 63 a CNESP din 17.01.2022 și a circularei Ministerului Educației și Cercetării nr.4895 din 11.10.2021.

Conform Ordinului, începând cu data de 18.01.2022, activitatea didactică a studenților din ultimul an de studii superioare de licență,  pentru diverse forme de învățământ ( cu frecvență și cu frecvență redusă) și sesiunea ordinară a studenților din anii I, II (III), programe de licență și a masteranzilor, precum și susținerea tezelor de master, pentru perioada 18.01.2022 – 22.01.2022 va fi realizată în regim online.

De asemenea, începând cu data de 24.01.2022, semestrul, II de primăvară, pentru studenții anilor I-II ( III), programe de licență și a studenților anului I, programe de master, va demara în regim online, ajustând în acest scop orarul procesului de studii. Și instructajele pentru stagiile de practică se vor realiza online.

La fel, întrunirile științifice, conferințele, sau alte evenimente programate pentru perioada imediat următoare, vor fi realizate online pe perioada incidenței codului roșu de alertă epidemiologică, iar evenimentele sportive și activitatea Palatului sporturilor, se vor realiza conform prevederilor Hotărârii nr. 62 CNESP.

Decanatele facultăților vor monitoriza și raporta zilnic situaţia epidemiologică din cadrul USM.

Și studenții Universității Pedagogice „Ion Creangă” vor învăța de la distanță, cel puțin până pe 31 ianuarie. Totuși, se permite desfășurarea evaluărilor finale în format clasic la programele de studiu „Dans popular și clasic”, „Dans sportiv și modern”.

DOC Mai multe universități din capitală au anunțat că vor desfășura cursurile doar online

Amintim că municipiul Chișinău a fost plasat în zona roșie din cauza incidenței de infectări cu COVID-19. Decizia a fost publicată pe 17 ianuarie de Agenția Națională pentru Sănătătate Publică (ANSP). Tot în zona roșie a fost plasat și raionul Ialoveni. Restul teritoriilor administrative din țară sunt în zona portocalie sau galbenă. Totodată, în Republica Moldova a fost prelungită starea de urgență în sănătate publică până pe 15 martie 2022.

Cum se va intra în țară?

Începând cu 17 ianuarie, la frontiera de stat s-a revenit la sistemul prin care, indiferent de țara de proveniență, intrarea în Republica Moldova va fi permisă în baza unuia din documentele:

– certificat de vaccinare;

– test PCR sau rapid efectuat cu 72 de ore, respectiv 48 de ore înainte de îmbarcare sau de intrarea în țară (în funcție de mijlocul de transport utilizat);

– concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni);

– un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19.

Evenimentele private sunt interzise

În pragurile de alertă portocaliu și roșu, regulile privind evenimentele private nu se schimbă: astfel, în pragul portocaliu acestea se permit doar cu prezentarea de către participanți a certificatului COVID-19, iar în pragul de alertă roșu rămân interzise.

Acces la Aeroport doar pentru pasageri

Pentru prevenirea aglomerației, în situația pragului de alertă roșu, accesul în Aeroportul Internațional Chișinău va fi permis  doar pasagerilor.

În cadrul discuțiilor de la ședința CNESP a fost abordată și posibilitatea extinderii sferei de utilizare a certificatului COVID-19 în alte domenii de activitate, urmând ca acest subiect să facă obiectul unor consultări între Guvern și mediul de afaceri.

Alte restricții

Totodată, în localitățile incluse în „zona roșie” se închid cluburile de noapte și sunt interzise acțiunile în masă organizate în aer liber (concerte, spectacole și festivaluri). Pentru accesul în teatre, cinematografe, evenimente sportive, în sălile de fitness și de sport, va fi necesară prezentarea certificatului COVID.

Toate întrevederile, seminarele și conferințele științifice se vor desfășura doar în regim online. Școlile vor funcționa în regim obișnuit, dar cu respectarea tuturor măsurilor de combatere a COVID.

În întreprinderile și companiile publice și cele private, în diferite instituții, acolo unde specificul activității permite, se recomandă ca unii angajați să fie transferați în regim de muncă la distanță. Dacă transferarea în regim online a angajaților nu este posibilă, angajatorul trebuie să organizeze procesul de muncă în așa fel ca între tura întâi și a doua să fie o „fereastră” – o oră.

La intrarea în toate barurile, cafenelele și restaurantele din „zona roșie” va trebui să fie prezentat certificatul COVID.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: